Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mateja Kneževića - 'Suture'

Otvorenje izložbe Mateja Kneževića 'Suture', s vodstvom kroz izložbu u društvu autora, održat će se u petak, 30. rujna, s početkom u 19 sati, u prostoru Gradske galerije Striegl u Sisku (Holandska kuća).
vrijeme: 30.09.2022. - 31.10.2022.
mjesto: Sisak
url: https://galerija-striegl.hr/
Naziv izložbe nam se nameće kao svojevrsna premosnica i spoj između dva kompaktna identiteta umjetnika, jednog kao liječnika i drugog kao umjetnika. Suture, što je engleska riječ za kirurški šav, ovdje čitamo kao mjesto koje spaja, i u značenjskom smislu, artikulira različite slojeve umjetnikove svakodnevice.
Rad Mateja Kneževića inciran je samim prostorom Gradske galerije Striegl kojeg on sam vidi kao izrazito domicilan i ''kućni''.
Stoga se sama umjetnička intervencija u galerijskom prostoru kreira oko osobne svakodnevice umjetnika, istovremeno se premrežujući s fizičkim prostorom galerije, ali i umjetničkom građom koja čini fundus galerije.
 
Svoju motivaciju Matej Knežević objašnjava na način:
'Na pitanje kako prezentirati svakodnevicu, nametnuo se odgovor kreiranja arteficijalnog arhiva efemernih objekata i rekvizita. Ti artefakti su rezultat sedimentiranja slojeva višestrukih polja osobnog djelovanja koja se svakodnevno isprepliću. Namjera ove intervencije bila bi istražiti estetske mogućnosti preslagivanja s ciljem generiranja novog konteksta. Također, cilj je detektirati točke u kojima nakupina objekata postaje kolekcija i u kojem trenu određena obična stvar dobiva status posebne.'