Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Kuzme Kovačića u đakovačkoj katedrali

U kripti Katedrale sv. Petra u Đakovu, 26. svibnja 2022., na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, svečano je otvorena izložba 'Kiparevo svjedočenje vjere' akademika Kuzme Kovačića.
vrijeme: 26.05.2022. - 11.09.2022.
mjesto: Đakovo
O kiparevu djelu govorio je autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, rekavši kako je ova izložba dio projekta koji će zaživjeti na nacionalnoj razini pod nazivom „Strossmayerovim putom“, povezujući dva prostora: Đakovačko-osječku i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. „Povezuju se u jedan smisao – da je hrvatski narod povezan snažnom vjerom i duhovnošću. Ovime smo htjeli apostrofirati da je vjera živa u hrvatskoj umjetnosti“, rekao je autor izložbe Milan Bešlić. Za Kuzmu Kovačića rekao je kako je uvijek jednostavan, konkretan, govornik svoje vjere.
Na izložbi se kršćansko nadahnuće vidi u stvaralačkom bogatstvu koje je počelo svjetlucati u najranijim skicama i manjim formama već za Kovačićevih studenskih dana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i u djelima koje upravo oblikuje u svojem atelijeru, pa sam stoga smatrao potrebnim sagledati tu činjenicu na jednom mjestu pregledno postavljenu u izložbenom prostoru. Mogu svjedočiti, prateći svojim perom kiparski put Kuzme Kovačića od studenskih dana, da je tad, kao i sad, s jednakim stvaralačkim zanosom oblikovao djela iz biti svojega bića, bez razlike na motive, tvoriva, oblike, godinu stvaranja djela i postavljanja u javnom ili sakralnom prostoru, naveo je autor Bešlić, dodajući kako je akademik Kovačić uvijek istim stvaralačkim žarom oblikovao forme kojima je u likovnom jeziku jasno izražavao svoje ljudsko postojanje ispunjeno vjerom u Boga.
Opširnije: www.djos.hr