Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Kate Mijatović: 'Bijeli šum za crne snove'

Izložba Kate Mijatović 'Bijeli šum za crne snove' otvara se 28. veljače 2022. u splitskoj Galeriji Kula gdje će se moći pogledati do 3. travnja 2022.
vrijeme: 28.02.2022. - 03.04.2022.
mjesto: Split
url: http://www.galerija-kula.hr/
Galerija Kula predstavlja najnoviju varijaciju postvarenja snova preuzetih iz akumulacije koju je Kata Mijatović 2013. godine u formi digitalnog portala http://arhivsnova.hr/ osmislila i producirala za potrebe svog nastupa na Bijenalu u Veneciji 2013.
Središnji rad Izložbe Bijeli šum za crne snove, kinetička je svjetlosna instalacija koja objedinjuje dva rotirajuća cilindra, pokretana u međusobno obrnutom smjeru. Stjenke cilindara izvedene su iz crnog krutog materijala u kojeg su laserom urezani opisi već odsanjanih snova preuzetih iz arhiva. Kroz tekstove snova iz središta cilindara prosijava svjetlost i projicira ih na pod galerije oblikujući koncentrične krugove koji ujednačenom brzinom rotiraju oko cilindra. Tekstovi se ne mogu pročitati. Predmnijeva se da se njihov sadržaj mentalno upija percepcijom propulzije svjetlosti na podsvjesnoj razini. Hipnotičkom ugođaju dodatno doprinosi zvučna kulisa rada koja emitira takozvani bijeli šum, odnosno zvukove ciljano napravljene u frekvencije koja pogoduje uspavljivanju. Kao i uvijek u radovima Kate Mijatović osim njihove vizualne i ugođajne kvalitete, osnovna intencija je potaknuti proces sanjanja kod publike ili ih barem uputiti da snovima obraćaju više pažnje. Afirmacija i uključivanje podsvjesnog kao zanemarenog potencijala i aspekta ljudskog života u područje svakodnevnog života po umjetničinom mišljenju jedina je mogućnost ostvarenja harmoničnog i uravnoteženog društva kao preduvjeta spasa ljudske civilizacije koja svima naočigled uništava svijet u kojem živi. Opširnije