Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Katarine Ivanišin Kardum u Milanu

Izložba Katarine Ivanišin Kardum 'Naturales Quaestiones' otvara se u ponedjeljak 5. lipnja u Milanu (Zaklada Stelline). Izložba je organizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti s Fondacijom Stelline i Prirodoslovnim muzejom u Milanu, a održava se povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnice priključenja RH Europskoj uniji.
vrijeme: 05.06.2023. - 23.07.2023.
mjesto: Milano
url: http://www.msu.hr
Katarina Ivanišin Kardum je umjetnica koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj slikarskoj sceni. Projektom Naturales Quaestiones Katarina Ivanišin Kardum se predstavlja talijanskoj i međunarodnoj publici u dva istaknuta izložbena prostora u centru Milana - u Zakladi Stelline bit će izložen njezin ciklus slika Isto nebo, prezentiran po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine, dok će u Prirodoslovnom muzeju, jednom od najposjećenijih milanskih muzeja biti izloženi radovi iz serije Ptice, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Trenutačno u tom istom prostoru Prirodoslovnog muzeja u Milanu izlaže jedan od najpriznatijih talijanskih umjetnika i teoretičara umjetnosti, Michelangelo Pistoletto.
 
U ciklusima Isto nebo i Ptice Katarina Ivanišin Kardum na umjetnički vrlo uvjerljiv i vizualno upečatljiv način tematizira pejzaž i mrtvu prirodu,  žanrove koje je postmoderno doba dekonstruiralo, a kojima se  suvremeni umjetnici vraćaju danas s posve drugačijih pozicija – s pozicija zaštite okoliša, društvenih i kulturoloških istraživanja, osobnih ili kolektivnih priča i trauma. Katarina je duboko svjesna da je romantični san o lijepim, idiličnim pejzažima i mrtvim prirodama konstrukt nekih prošlih vremena. Njezine stjenovite planine, ti simboli stabilnosti i neuništivosti, istovremeno su i nesigurno i prijeteće mjesto na koje se sklanjamo od previše zbilje i kojem se utičemo u potrazi za jedinom i pravom, netaknutom i stvarnom, autentičnom slikom, odolijevajući „tom neminovnom procesu ujednačavanja i brisanja lokalnih i osobnih identiteta”. I njezine mrtve prirode, crteži velikog formata u kojima je zabilježila preparirane životinje u muzejskim vitrinama, nisu ni sasvim realistične ni prepoznatljive, na granici su između fotografske preciznosti i impresionističke neuhvatljivosti, a nose u sebi utopijsku i kanonsku dimenziju – one su reprezentanti žive i nežive prirode te njihove realne i metafizičke dimenzije.
 
Uz izložbu biti će organizirane edukativne aktivnosti i razgovor s umjetnicom Katarinom Ivanišin Kardum 4. srpnja 2023. u 17.30 sati.

Kustosice izložbe: Alessandra Klimciuk i Snježana Pintarić.
 
Izložbe će biti otvorene do 23. srpnja 2023. 

Izložba je organizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti s Fondacijom Stelline i Prirodoslovnim muzejom u Milanu i uz veliku pomoć i podršku Generalnog konzulata RH u Milanu. Izložba se održava povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 10-te obljetnice priključenja RH Europskoj uniji.
Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Cariplo.

Izvor: MSU