Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Karlovačke slikarske okosnice' gostuje u Samoboru

Gostujuća izložba Karlovačke slikarske okosnice. Izložba izabranih umjetnina iz zbirki Galerijskog odjela Muzeja grada Karlovca otvara se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati u Galeriji Prica i Maloj dvorani Galerije Prica (Pučko otvoreno učilište Samobor).
vrijeme: 25.05.2022. - 30.06.2022.
mjesto: Samobor
url: https://www.samobor.hr/galerija-prica/

Galerijski odjel Muzeja grada Karlovca predstavlja svoje umjetnine povremenim tematskim izložbama ili posuđujući ih drugim muzejima i galerijama. Zahvalni smo što smo dobili priliku da dio karlovačkoga umjetničkog blaga predstavimo u Samoboru.
Izložba je dvodijelna, u skladu s prostornim uvjetima Galerije „Prica“. U dvorani u prizemlju, dostupnoj sa šetnice, ambijentalno je izložen dio ciklusa digitalnih fotografija u boji Gorana Vranića pod naslovom Portret grada Zvijezde (2012.). Ciklus ističe bogatstvo arhitektonskih detalja na kućama karlovačke Zvijezde uz koje ljudi prolaze u vrevi svakodnevnice ne uočavajući i ne videći dekoracije i detalje na njima. Portret je nestale prošlosti i ogledalo izazovna (su)života s arhitektonskom baštinom. Okružena fotografijama izložena je skulptura Studija za spomenik Vjekoslavu Karasu (1970.) autora Koste Angelija Radovanija (1916. – 2002.), tzv. Mali Karas, da bi se razlikovao od Spomenika Vjekoslavu Karasu postavljena 1974. na izlazu iz karlovačke Zvijezde prema Korani u kojoj je Karas skončao život.
Studija čini poveznicu s izabranim slikama, akvarelima i crtežima iz zbirki Galerijskoga odjela Muzeja grada Karlovca koje su izložene u velikoj dvorani Galerije „Prica“. Izbor predstavlja okosnicu fizionomije umjetničkih zbirki Muzeja grada Karlovca. Izloženi izbor slika 19. i 20. stoljeća predstavlja ponajbolja djela najznačajnijih slikara koji su djelovali u Karlovcu, a zastupljeni su u zbirkama Galerijskog odjela Muzeja grada Karlovca. Većina djela u posljednje je vrijeme izlagana te je na njima obavljen konzervatorsko-restauratorski postupak, a neka su nedavno nabavljena pa ih izlažemo prvi put. - Iz teksta predgovora Antonija Škrtić
Više o izložbi