Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Josipe Vlašić 'Uništenje' u Galeriji Flora

Otvorenje izložbe 'Uništenje' Josipe Vlašić održat će se u petak 26. travnja u 19 sati u Galeriji Flora.
vrijeme: 26.04.2024. - 07.05.2024.
mjesto: Dubrovnik

(...) Josipin performativni akt uništenja važnih joj slika mogli bismo okarakterizirati terminom kreativna destrukcija. To je pojam koji je u ekonomskim znanostima popularizirao politički ekonomist Joseph Schumpeter i pretpostavlja bit kapitalističkog napretka u konstantnoj inovaciji i evoluciji samih dobara iznutra. S obzirom na sva ograničenja s kojima je suočen netko tko pokušava stvarati u nezahvalnim okolnostima, ne preostaje mu ništa drugo nego da kroz fizičko uništenje svog rada pokuša za njega ishoditi novo umjetničko značenje. Upravo to, ovom izložbom, radi i Josipa Vlašić.
Sedam slika rastavit će / izrezati na manje formate prema ranije određenom planu. Tu, za nju emocionalno vrlo tešku aktivnost, umjetnica će zabilježiti video kamerom.
Kako bi nagovijestila taj, za nju neizmjerno težak čin, i naglasila kakve će implikacije taj proces uništenja važnih joj umjetničkih djela ostaviti na nju samu, prije same destrukcije, a u znak žalovanja, obući će crninu i glavu prekriti crnom koprenom te će se, posljednji put, komemorativno fotografirati uz radove.
Uništenje je svojevrsni manifest pozicije umjetnosti u današnjem društvu, apel za dostojanstveno vrednovanje i zaštitu umjetničkog rada, odnosno za promjenu toka događaja, a središnji motiv je umjetničko djelo u svom mogućem potencijalu.
Ljudi polako počinju shvaćati da se kreativan duh ne može ugušiti, riječi su Josepha Beuysa, a mi ćemo dodati, kad je već tako, da kreativan duh zaslužuje i adekvatne uvjete rada!
- Helena Puhara
 
Izložba se može pogledati do 7. svibnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.