Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' gostuje u Đakovu

U Spomen-muzeju biskupa J. J. Strrossmayera otvorena je 22. rujna izložba 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu', splitske kiparice i slikarice Karin Grenc koja ih je prikazala u različitim odbačenim komadima drveta – panju, odbačenoj kladi i slično.
vrijeme: 22.09.2022. -
mjesto: Đakovo
url: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057400190639
Ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak istaknuo je da se u autoričinom specifičnom umjetničkom izričaju ogleda duhovnost hrvatskih svetaca i blaženika,
O izložbi je govorio njezin organizator, prečasni Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog u Karlovcu, odakle je prije 14 godina umjetnička ideja o našim svecima i blaženicima i potekla i to iz redova vjernika-laika. O svecima i blaženicima u hrvatskom narodu Sente je govorio kroz njihov zauzeti i bogati život.
"Ljudi su to što su svojim djelovanjem davali pečat Božji, bili su smjerokazi odricanjem i mučeništvom i to su vrijeme učinili ljepšim", rekao je. Autoričin prikaz svetaca i blaženika u odbačenim komadima drveta nazvao je djelima nadahnutima Duhom Svetim.
Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.
"Kako je lijepo biti svet – progovara i ova izložba", rekao je Hranić, poručujući kako su sveci najizvrsniji izdanci, članovi i našega naroda.
"Veliki su to ljudi, velike duše, s velikim zadacima koje su ispunili na zemlji", rekla je za svece i blaženike autorica Karin Grenc.

Izvor: Hina