Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Gordane Špoljar Andrašić - "Okrhak memorije II"

Samostalna izložba umjetnice Gordane Špoljar Andrašić "Okrhak memorije II" otvara se u Galeriji Prsten, Dom HDLU / Meštrovićev paviljon u Zagrebu, u četvrtak 26. siječnja u 19 sati.
vrijeme: 26.01.2023. - 05.02.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdlu.hr
Gordana Špoljar Andrašić zagrebačkoj će se publici predstaviti trima serijama radova  „Memorabilijar“, ‘’Okrhak memorije’’ i „Tamna materija“. U mediju slikarstva i crteža izvedenih u tehnici grafitne olovke, koji proširuje audio zapisom i instalacijom stvarajući sveobuhvatnu atmosferu, koja omogućuje zadiranje u njezin identitet, ali i traženje smisla postojanja te uočavanje varljivosti sjećanja i kod gledatelja.

Iako se već zadnjih petnaestak godina bavi apstraktnim reduciranjem pojavnog svijeta, Gordana Špoljar Andrašić nije ostala petrificirana u određenoj uskoj stilskoj varijanti slikarske apstrakcije, već svakim novim ciklusom radi smislene otklone prema različitim kombinacijama slike, kolaža, fotografije, instalacije i ambijenta. Ta morfološka, stilska i motivska transformacija prema apstrakciji i tzv. bijelom pismu, lirskoj apstrakciji i natruhama enformela u svojem umjetničkom opusu, kritički je, problemski i tipološki valorizirana u umjetničkoj knjizi, odnosno, monografiji „Memorabilijar“ (2017.), no do danas se u kontinuitetu može uočavati njezina sklonost analitičnom pristupu umjetnosti po temama koje odabire. Gordana Špoljar Andrašić egzistencijalne slojeve oko sebe osjeća, prepoznaje i razumije na mnogo vidljivih i nevidljivih razina, kroz različite dimenzije materijalne i duhovne stvarnosti, a to se posebno očituje u nekim društveno-povijesnim temama kojima se u nekoliko zadnjih godina intenzivno – gotovo opsesivno – bavi. (...)
(dio iz predgovora kataloga autorice Ive Körbler)

Otvorenje izložbe popratit će gudački kvartet čanova „Zagrebačkih solista“, koji će izvesti dio djela skladatelja Dalibora Grubačevića.
Izložba se otvara uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Opširnije