Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Eugena Varzića: 'Sve su ti slike Ok'

Samostalna izložba hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića otvara se 22. srpnja 2021. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Eugen Varzić se u izložbi “Sve su ti slike Ok” predstavlja djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021. godine.
vrijeme: 22.07.2021. - 19.09.2021.
url: https://www.facebook.com/momadubrovnik/

Riječ je o slikama rađenim tehnikom ulja na platnu i crtežima u tehnici olovke na papiru.
Umjetnikova supruga Romana, njihova djeca i poznanici, stalni su modeli te bivaju transformirani u nove imaginarne svjetove – portrete: Christine, Winter, Night, my love, Night.
Bravuroznom likovnom tehnikom, na kojoj mu mnogi zavide, svojim totalima portreta slikar Varzić postavio je nove kanone postmoderne ikonografije.

Svi modeli podsjećaju na neki događaj, trenutak umjetnikova života. Prolaznost Emocija, odsjaj iz očiju Varzićevih portreta – lica naše svakidašnjice, situacija u kojima smo se svi nalazili, govore o duboko humanom slikaru velikoga slikarskog naboja, koji nas vodi k istini ljepote svakodnevlja. Iznimno je važno potvrditi činjenicu o visokoj tehničkoj spretnosti našega umjetnika, koja dominira na svim portretima, a jedan od njih pretočio je u veliki mural u Vukovaru, s porukom mira i tolerancije u ovom svijetu nemira.
Uz portrete, na ovoj izložbi izloženi su i krajolici koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu. Varzićeva dva krajolika: Odlazak u grad i Običan dan, rađena su u maniri američkih precizionista, oslonjenih na kubistički realizam. Istoj skupini pripadaju i krajolici Casisa, Šibenska, Life, Morning has broken (the silence of night). Taj američki likovni smjer bavi se urbanim temama, reducirajući i analizirajući formu monumentaliziranih posve uobičajenih likovnih tema.

Kustos izložbe je dr. sc. Vinicije B. Lupis.

Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2021. godine.