Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Elene Klaričić Kučanin - 'Ultramarin'

Izložba 'Ultramarin' Elene Klaričić Kučanin otvara se u srijedu, 3. kolovoza s početkom u 20 sati, u splitskoj galeriji Studio-21-. Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza 2022.
vrijeme: 03.08.2022. - 21.08.2022.
mjesto: Split

'U svojim studijima o boji Vasilij Kandinski navodi: „Što je plavo dublje, to snažnije poziva čovjeka prema beskonačnom, budeći u njemu želju za čistim i, konačno, za nadnaravnim.“ 
 
Naziv Ultramarin dolazi od dvije latinske riječi ultra – daleko, iza, preko, s one strane i marinus – morski, a označava živahni plavi pigment poznat po svojoj blistavoj boji - plavijoj od mora -  koja odražava beskrajno nebo. Ultramarin se često povezuje s vedrinom, mirom i univerzalnim skladom. Utjelovljuje transformaciju i ponovno rođenje svijeta. U svojoj suštini povezan je sa životom u svoj njegovoj vitalnosti i nadi.
 
Izložba Ultramarin Elene Klaričić Kučanin ciklus je koji se razvija već par godina, a odlikuje ga  kolažiranje s momentima teksta, slojeva boja i tekstila. Na svojim platnima, Elena niže i spaja motive iz svojih ranijih ciklusa, u čijim nakupinama razno-raznih materijala razaznajemo tlocrte brodovlja, ljudske siluete i obrise otoka. Ekspresionističkim i minimalističkim tretmanom boje i linija unosi  simboliku ultramarinske mekoće, smiraja i melankolije. Elena oslikava vlastiti identitet rastegnut između pučine i kamena. Suptilnom bjelinom, te ponekad minimalnim uplivom toplih crvenih i žutih tonova unosi teksturu krajolika. Akrilne sjene leuta trajni su motiv iscrtani u ptičjoj perspektivi predstavljajući, kako sama autorica navodi, astralne projekcije bestežinskog stanja  u kojima  više ne postoji ni „gore” ni „dolje”.
 
Bez značajnije kompozicijske hijerarhije, kolaži sadržavaju minimalna skrivena značenja i simbole u kojima individualna interakcija postaje neizostavan dio umjetničkog iskustva. Svježina akvarela i bistrina linija i boja suptilno ocrtavaju polukružne tlocrte leuta. Arhetipska simbolika broda kao nosioca života ukazuje na napor i izdržljivost kojom čovjek određuje smjer života. Ali, brodolom kojim završava traganje za idealom  samo je iluzija o uzaludnosti idealiziranja.' - Ana Bratić

Facebook-događanje