Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Dotakni svijet' u PPMHP-u u Rijeci

Izložba 'Dotakni svijet' postavljena je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka prigodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Udruge slijepih PGŽ. Na izložbi su predstavljena pomagala za slijepe i slabovidne osobe koja je Udruga slijepih PGŽ darovala Muzeju. 
vrijeme: 25.04.2024. - 25.09.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://ppmhp.hr/dotakni-svijet/

Uz pomagala su izložene rukotvorine i umjetnički radovi članova Udruge slijepih nastali na Kreativnoj radionici pod vodstvom Mirjane Marin te radovi umjetnika Emila Mandarića, predsjednika Udruge i dugogodišnjeg suradnika Muzeja.

Cilj izložbe je osvijestiti javnost o potrebama slijepih osoba u svakodnevnom životu i predstaviti na koji način slijepe osobe, uz pomoć različitih pomagala, mogu zadovoljiti svakodnevne potrebe, educirati se i sudjelovati u različitim aspektima društvenog života. Danas je većinu pomagala zamijenila uporaba suvremene tehnologije na računalima i pametnim telefonima pa izloženi predmeti predstavljaju zanimljiv dio tiflotehničke baštine.

Izloženi predmeti svjedočanstva su o korisnicima pomagala, slijepim osobama iz našeg kraja čije nam životne priče svjedoče o značenju djelovanja Udruge slijepih u proteklih 75. godina postojanja.

Izložba će biti otvorena do 25. rujna 2024.

autor: Ivo Mileusnić  

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije
suradnja i promocija: Udruga Filmaktiv