Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie (Oporuke jučer i danas)

Novigradski Muzej Lapidarium u petak 2. lipnja 2023. u 21 sat otvara izložbu Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie (Oporuke jučer i danas).
vrijeme: 02.06.2023. - 02.07.2023.
mjesto: Novigrad
Izložbu, nazvanu po istoimenoj monografiji, mogli bismo imenovati i „Kako smo radili knjigu o Dajli“, jer velik dio građe koju predstavljamo dolazi s njezinih stranica. Upravo istraživanja i rad na knjizi ukazali su na pregršt novih podataka, arhivskih vrela, tlocrta i fotografija o postojanju i životu nekoć bogatog i moćnog ladanjskog i samostanskog kompleksa Dajla, po kojem je to mjesto, nedaleko Novigrada, i najpoznatije.

Ono što dodatno doprinosi teorijski visokoj spomeničkoj valorizaciji maritimne Dajle izrazito je bogata povijest i dug kontinuitet života ladanjske cjeline. Koliko je god danas cjelina arhitektonskog sklopa u Dajli različita od izvorne, elitističke atmosfere uzornih gospodarstava i ladanjskih kulturnih središta, modelom unutar kakvih se gospodarilo nakon Drugog svjetskog rata ipak su na svoj specifičan, uglavnom pasivan način, sačuvali dobar dio ove baštine.
 
U suradnji s Arhivom opatije iz Praglie izlaže se arhivska, umjetnička i fotografska građa koja sažetom vizualnom naracijom govori o dolasku benediktinaca iz matične Praglie pored Padove u (austrijsku) Istru, tj. Dajlu. No, i prije toga vodimo vas do koparskih patricija Sabini/Grisoni i njihovih renovacija kuća/kaštela/palače u Dajli. Vrijedna je i dokumentacija arheoloških istraživanja o antičkom i ranokršćanskom postojanju Dajle. Opširnije

Kustosica izložbe Jerica Ziherl. 
Izložba je otvorena do 2. srpnja 2023.
 
Izložba je rađena u suradnji s Arhivom opatije iz Praglie (Archivio dell' Abbazia di Praglia). Posudba i prava na objavljivanje građe: Arheološki muzej Istre, Dajla – Župa sv. Ivana Krstitelja, Knjižnica Koper – Biblioteca Capodistria, Ministarstvo kulture i medija. Uprava za zaštitu kulturne baštine.  Konzervatorski odjel u Rijeci, Pokrajinski muzej Koper-Museo regionale di Capodistria, Pismohrana Grada Novigrada, Pokrajinski arhiv Koper –Archivio Regionale di Capodistria, Moderna galerija Ljubljana, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Muzej-Museo Lapidarium.