Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Croatian Design X' otvorena u Sofiji

U Sofiji je u tijeku izložba Croatian Design X, organizirana u sklopu bugarskog tjedna dizajna — Melba Design Initiatives. 
vrijeme: 01.11.2023. - 12.11.2023.
mjesto: Bugarska
Na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj, Zagreb Design Week predstavlja pregled hrvatskog dizajna u posljednjih deset godina. Toliko je naime prošlo od prvog izdanja ZGDW-a i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što objašnjava X u naslovu izložbe.

Izložba je premijerno predstavljena u svibnju, na Romanian Design Weeku, u Bukureštu. Kustosi izložbe, Tina Marković i Daniel Tomičić, odabrali su 21 projekt kojim predstavljaju rad 31 dizajnera.

Radi se isključivo o proizvodima, a ne konceptima, kako bi se osvijestila važnost dizajna za gospodarstvo i potaknuo izvoz hrvatskih proizvoda. Mnogi od izložaka ovjenčani su najboljim nagradama za dizajn.

Izložba se može pogledati u Galeriji Port A do 12. studenog.
Od namještaja predstavljen je luksuzni stolić za kavu Bloom, inspiriran cvijetom, koji su za Milla&Milli dizajnirali Maša Vukmanović, Jelena Lukač Kirš i Jakov Šrajer. Slavonski Nunc izložio je barski stolac Cot Studia Ru:t i Nataše Njegovanović, te fotelju Ruvo Vladimira Madunića (ABC design). Oba proizvoda dobitnici su nagrade BIGSEE. Studio Benussi&theFish osmislio je marku Tink Things i senzorne stolce Ika i Mia osmišljene da djeci pružaju osjećaj sigurnosti i ugode. Stolci su dobitnici brojnih nagrada, od ZGDW AWARD do Salone del Mobile / Salone Satellite Award. Filip Gordon Frank prisutan je s barskim stolcem Cage, namijenjenim jadranskim hotelima i Mini Me, stolnom lampom inspiriranom spajalicom. To nije jedino rasvjetno tijelo — Ada Kezić donosi stolnu lampu Kala inspirirana cvijetom, Zrinka Nedeljković perivu, viseću, lampu S1. Kristina Lugonja i Filip Havranek lampom Interval istražuju nove mogućnosti primjene tkanine u dizajnu rasvjetnih tijela. Dobro poznate pastele Boya, Maje Mesić, ergonomski su nenadmašne, a s obzirom na to da i ne prljaju ruke, ne čudi da su osvojile Red Dot Award, najpoznatiju nagradu za dizajn na svijetu. Za djecu dizajnira i Lea Vavra koja nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje igračaka, ali na suvremen način, kao Kištra by Vavra, s modularnim Gumbekima i Filcekima koje dijete samo sastavlja. Studentica Studija dizajna, Rina Crnjaković, s mentoricama Sanjom Bencetić i Dorjom Benussi, razvila je igračke Bink i Bonk za razvoj koncentracije i emocionalne inteligencije. Adriana Pavelić i Dragana Meić razvile su didaktičku igračku Story Teller Cube.
Modni dizajn predstavljen je najrazličitijom projektima, od ekskluzivne torbe Laboratoria Donà inspirirane Remington pisaćim mašinama, preko nakita Mammii Maje Miletić do Helen Kelen odjeće od recikliranih materijala, za rave kulturu, i tenisica od konoplje Earthbound, Hrvoja i Domagoja Boljara, koje se recikliraju čak 97%.
Studio Boir predstavio se s dva proizvoda iz područja dizajna hrane. Jedinstveni set Salt omogućava nam da sami žanjemo sol iz morske vode. Pladanj za dvoje dio je seta New Normal, dizajniranog za ZGDW 2020, u doba korone, i duhovit je, te estetski atraktivan komentar Nove normalnosti.
Sandra Maglov kroz marku DKO istražuje mogućnosti FDM 3D  printera i CNC mašina, proizvodeći Reza stalke za olovke i Valja vješalice.
ONE.618 zvučnik je od betona, proizvod studija Synthesis, specijaliziranog upravo za taj materijal.
Studio Runo dizajnirao je kolekciju „pomaknutih“ tepiha Runo Rugs, koji jednostavnom optičkom iluzijom plijene pažnju.
Nagrađivani rovinjski studio za vizualne komunikacije, Tumpić / Prenc, izložio je inovativnu ambalažu vina Šuran. Priča o biodinamičkoj proizvodnji vina za koju su ključni mikroorganizmi, ispisana je tekstom minijaturne veličine koju je moguće pročitati samo s povećalom koje se dolazi kao poklopac ambalaže. (ZGDW)