Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Andrija Medulić Schiavone-grafički genij manirizma' u Osijeku

Izložba 'Andrija Medulić Schiavone-grafički genij manirizma' u Osijeku
Izložba koja će oduševiti ljubitelje umjetničke grafike otvara se 7. rujna, u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Posvećena značajnom manirističkom slikaru i grafičaru, izložba 'Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma', otvara se u sklopu tradicionalne manifestacije Muzeja likovnih umjetnosti – Dana grafike. Izložba ostaje otvorena do 3. prosinca 2023.!
vrijeme: 07.09.2023. - 03.12.2023.
mjesto: Osijek
url: https://www.mlu.hr/

Otvorenje za partnere, sponzore i medije: 7. rujna 2023. u 19:00 sati
Otvorenje za širu javnost: 8. rujna 2023.
Autori izložbe:  dr. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb)
dr. Achim  Gnann (Albertina, Beč)
Kustos izložbe: Ivan Roth, mag. hist. art.
 
Autori izložbe jesu istaknuti stručnjaci za umjetnost ranog novog vijeka Dr. Achim Gnann (Albertina, Beč) i Dr. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), a kustos izložbe jest Ivan Roth, mag. hist. art. (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek).
 
Dani grafike održavaju se od 2003. godine u produkciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Ova, već tradicionalna, manifestacija služi za prikaz mogućnosti grafičke umjetnosti i ima cilj popularizirati medij umjetničkog tiska među širom populacijom. Godine 2023. navršava se 460 godina od smrti velikog manirističkog slikara i grafičara Andrije Medulića, zvanog Schiavone, rođenog na području Zadra. Ta je obljetnica povod Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku da svoju tradicionalnu manifestaciju Dani grafike posveti grafičkom opusu ovog značajnog, a (osobito u Hrvatskoj) nedovoljno poznatog slikara-grafičara iz 16. stoljeća. Medulić, kojemu ne znamo točnu godinu rođenja, potječe iz okolice Zadra, upravnog središta Dalmacije pod mletačkom upravom. Međutim, Medulićev značaj uvelike nadilazi okvire nacionalne povijesti umjetnosti.
 
Na njega su se ugledali brojni suvremeni i kasniji slikari, čak je i Tintoretto njega isticao kao svoj uzor, a utjecao je i na velikana nizozemskog baroknog slikarstva – Rembrandta. Unatoč velikom značaju i tragu kojega je Medulić ostavio u povijesti slikarstva, njegovo djelovanje na polju umjetničke grafike jest dalekosežnije i većih posljedica.
 
Hrvatska povijesno umjetnička struka smatra ga prvim hrvatskim grafičarom. Izložba u Osijeku predstavit će više od stotinu grafičkih listova Andrije Medulića. Nukleus izložbe čini pozamašna brojka listova posuđenih iz privatne kolekcije u Salzburgu.
 
Manji dio građe bit će posuđen iz nacionalnih baštinskih ustanova kao što su Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb), Nacionalna i sveučilišna knjižnica (Zagreb), Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zagreb) te Muzej i zbirka Baltazara Bogišića (Cavtat). Ovaj značajan projekt oplemenjen je suradnjom s jednom od najznačajnijih baštinica ostavštine Andrije Medulića, bečkim muzejom Albertinom. Osim Albertine, partneri su i Institut za povijest umjetnosti i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
 
Pokrovitelj izložbe je Vlada Republike Hrvatske, a supokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Izložba će pružiti jedinstvenu priliku posjetiteljima da istraže i urone u više od stotinu grafičkih listova Andrije Medulića.
 
Projekt su također prepoznali te doprinijeli njegovoj realizaciji i brojni drugi partneri i sponzori; Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Kabinet grafike, Austrijski kulturni forum, Kythera Kultur-Stiftung, Zaklada Adris, Talijanski institut za kulturu, Ante Mate, Foto Art, Vukovar Security, Holding vrijednosnice Osijek, Vinarija Iuris i Lady Beresford - Peirse.
 
Otvaranje izložbe za partnere, sponzore i medije zakazano je za 7. rujna 2023. godine, u 19.00 sati, a za širu javnost izložba je otvorena od 8. rujna 2023. od 10.00 sati.
 
Tijekom održavanja izložbe, planirana su razna popratna događanja; stručna vodstva, radionice, predavanja i sl.

Opis izložbe...