Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Alfreda F. Krupe: 'Jedan umjetnik - jedno djelo'

Multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje „Kino Edison“ u Karlovcu organizira samostalnu izložbu akademskog slikara Alfreda Freddyja Krupe pod nazivom „Jedan umjetnik - jedan djelo“.
vrijeme: 18.04.2024. - 21.04.2024.
mjesto: Karlovac

Ovom izložbom Kino Edison približava svjetski priznatog i utjecajnog umjetnika svojim sugrađanima i svim štovateljima umjetnosti te nastavlja niz kvalitetnih i nesvakodnevnih događanja kojim dokazuje da živi svoju krilaticu "kino i više" te da i izvan lokalnih okvira postaje prepoznato kao mjesto inspiracije i doživljaja, odnosno kao mjesto koje pokreće.

„Moje panorame“, crtež tušem i labudovim i guskinim perom na sirovom slikarskom platnu dužine 8 metara i 92 centimetra biti će po prvi puta javno izložen i to u glavnoj projekcijskoj dvorani Kina Edison od 18. - 21. travnja i to u vremenu od 15 - 18 sati. Ovaj Krupin rad američka organizacija RecordSetter prepoznala je kao najveći te vrste na svijetu i novi svjetski rekord.

Crtež stilski pripada modernom slikarstvu tušem (New Ink Art/New Ink Painting, a umjetnikova je namjera bila stvoriti seriju od nekoliko radova galerijskog formata - velikih i vrlo velikih - te ujedno skrenuti pozornost na slikarsko-crtačku formu kojom se bavi dugi niz godina i po kojoj je međunarodno prepoznat.
O toj njegovoj likovnoj formi i majstorstvu izražavanja 2000. godine pisao je i poznati povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže (1960.-2022.), istraživali su je cijenjeni stručnjaci za umjetnost, a Georgina Magklara (kustosica u berlinskoj galeriji ChromArt) u jesen 2023. godine zaključuje: „Mora se priznati Krupin utjecaj na međunarodnu umjetničku zajednicu da bi se raspravljalo o njegovom pionirskom radu.
---
Izložbu će pratiti i projekcija filma pod nazivom „Ja i ti“. Radi se o dokumentarnom prvijencu Almira Fakića (1975.) kasnije magistra filmskog i televizijskog snimanja (ADU Zagreb) snimljenog ratne 1994. godine u produkciji nekadašnje Radio Televizije Karlovac (RTK). Prva javna projekcija održana je 1995. godine.