Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Bajcer: "Dobra, poslušna, dopadljiva"

Otvorenje izložbe Ivane Bajcer "Dobra, poslušna, dopadljiva" održat će se u četvrtak, 1. lipnja, u 17 sati, u Gradskoj galeriji Zabok. Izložba će biti otvorena u sklopu manifestacije ZUK 3 - Zabočka urbana kultura 2023.
vrijeme: 01.06.2023. - 15.05.2023.
mjesto: Zabok
url: https://www.facebook.com/people/Gradska-galerija-Zabok/100057759455681/

"Dobra, poslušna, dopadljiva"
 
Kružna konstrukcija sačinjena od tri viseća crteža i jedne skulpture nalik na jastuk s oštrim šiljcima odaje dojam aranžiranog oltara. Mjesto u kojem se isprepliću, ali i veličaju tri vrline koje se lako razviju u mane: dobra, poslušna, dopadljiva. Crteži se sastoje od dopadljivih prizora i sarkastičnih poruka. Cijela konstrukcija spaja kontradiktorne prikaze koji su pogledom primamljivi, ali bodljikavi na dodir, te nose u sebi metaforički izraz svakodnevnih zapreka. Instalacija objedinjena u mediju crteža i skulpture iskaz je podrugljivog štovanja neravnopravnog položaja pojedinca u društvu, sarkazma prema pojedincu u egzistencijalnih problemima te nepoštovanja u radnom okruženju.
U svakom crtežu pojavljuje se segment strukturiran u autoportret. Prvi crtež pod nazivom "Dobra" prikazuje figuru sa sklopljenim rukama u klečećoj pozi. Crtež pripovijeda o procesu krunidbe aureolom. Prizor u kojem su šiljci nabodeni u koljena figure uprizoruje iskorištavanje dobrote i osjećaja zadovoljstva pojedinca. Crtež pod nazivom "Poslušna" prikazuje raskošnog satira na kraljevskom prijestolju. To mitološko biće – napola jarac, a napola čovjek – ima svoje slijepe podanike koji ga slijede klanjajući mu se. Poslušnost u rukama krivog autoriteta postaje nemoralna osobina te se pretvara u nepoštovanje prema određenim moralnim principima. Posljednji crtež pod nazivom "Dopadljiva" afirmira nježne i "ljepuškaste" figure, obavijene i gotovo zatočene u snopove guste kose. Naizgled figure u blagostanju razotkrivaju nelagodu grubim milovanjem vlastitog lica.
Kroz ritual dnevnih zabilješki bavim se pitanjem emotivne samostalnosti unutar svijeta umjetnosti te bilježim utjecaje uvjetovane društvenim, obiteljskim i poslovnim odnosima. U radu istražujem totalitet čovjeka kao kozmičkog bića polazeći prvenstveno od same sebe. Kroz crtež iznosim i obrađujem osobna emocionalna i psihička stanja unutar tekstualnih i vizualnih formi. Bavim se pitanjem uloge pojedinca u društvu i utjecaja društva na pojedinca. Drugim riječima, bavim se utjecajem okruženja i zajednice na karakter, emocionalno stanje, raspoloženje i osobni rast. Svakodnevnim zapisima bilježim život s namjerom da izražavanjem kroz umjetnost razriješim vlastite nemire, ali i potaknem druge na isti čin.

Ivana Bajcer, mag.art.
 
 
Ivana Bajcer rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, 2018. te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Članica je HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i HULU (Hrvatske udruge likovnih umjetnika) u Splitu.
Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od čega se mogu izdvojiti međunarodna radionica MAPWorkshop u Budimpešti 2016. godine, zatim 17. međunarodna likovna kolonija u Monoštru/Szentgotthárdu u Mađarskoj 2018. godine te 22. međunarodna likovna kolonija LindArt u Lendavi (Slovenija) 2017., na kojoj je i osvojila prvu nagradu.
Voditeljica je brojnih edukativnih programa i interaktivnih radionica, od kojih se ističe "Grafika visokog tiska" na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu "Sretna djeca", održanom u Zagrebu.
Jedna je od organizatorica Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika u Rijeci – GraficaRi.
Asistentica je u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.