Preskočite na glavni sadržaj

Iva Valentić: Privremene strukture 2021.

Iva Valentić: Privremene strukture 2021.
Vizualna umjetnica Iva Valentić, u sklopu programa digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja, od svibnja 2021. na YouTube stranici predstavlja autorski projekt naziva Privremene strukture.
'Privremene strukture' su projekt koji se bavi posljedicama promjene funkcioniranja života zbog utjecaja covida-19 i potresa. Osluškivanje priča i svjedočenje situacijama su glavni izvori detektiranja novih struktura.
 
Realitet u kojem živimo nameće preispitivanje našeg shvaćanja tog istog realiteta. Oslanjajući se na poznate, prepoznate nam strukture, zaboravljamo da strukture mogu nestati, onako kako o tome govori Umberto Eco, onako kao nam se upravo pred očima rastapaju. Stvoriti će se nove strukture, no hoćemo li mi biti u stanju prepoznati ih? Ako ih ne uspijemo prepoznati, nećemo moći utjecati na njihov oblik, a one će utjecati na nas, na naš život. Naše iskustvo i naše znanje možda neće biti dovoljno za prepoznavanje tih novih struktura. Zbog toga osmislih ovaj projekt, kako bi nam pomogao ući u bit privremenih struktura, kako bi nam dao alat kojim ćemo ih moći prepoznati. (I.V.)
 
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
Autorica projekta: Iva Valentić
Autorica pogovora: Sanja Lovrenčić
Snimateljica: Vana Gaćina


https://www.youtube.com/watch?v=nTyeGpPQmeM