Preskočite na glavni sadržaj

Irena Boćkai i Roko Nakić na festivalu Zadar snova

U petak, 12. kolovoza, u programu festivala Zadar snova svoje će autorske radove u produkciji Trećeprostora predstaviti Roko Nakić i Irena Boćkai.
vrijeme: 12.08.2022. -
mjesto: Zadar
url: https://zadarsnova.hr/

Roko Nakić, "Stay tuned"
Performans 'Stay tuned' inspiriran je autorovim proživljenim iskustvom potresa iz 2020. i 2021. godine. Performans istražuje odnos ljudskog tijela i tla kao 'žive' podloge. Autor osluškuje dubinu, vibracije i titraje pod sobom kao konstantno prijeteću simfoniju te ulazi tijelom i pokretom u dinamičnu interakciju sa podzemljem kojeg često nismo svjesni. Iz te činjenice i proizlazi naslov performansa 'Stay tuned'. Neodvojivi smo od tla, vječno prizemljeni, nastali smo kao izdanak zemlje po kojoj kročimo. Ona nas privlači, ona nas mijenja, ona upravlja…
 
Irena Boćkai, "BEAR WITH ME"
"Bear with me" je performans o stvaralačkom procesu rada na izvedbi u čijem su fokusu polarni medvjedi. Naslov ovdje semantički aludira na najvećeg kopnenog predatora i morskog sisavca, ali i na imperativ publici da bude strpljiva s autoricom koja se u izvedbi pokušava transformirati u polarnog medvjeda. Performans se izvodi u formi izvedbenog predavanje koje spaja umjetničko i akademsko s ciljem prijenosa znanja unutar umjetničke izvedbe. Ideja je u izvedbenom predavanju rastvarati proces rada na izvedbi u kojoj se autorica bavi temom izvedbene životinje. Bitan aspekt izvedbe čini pojam stvaralačke nelagode i nelagode koja proizlazi iz tijela. Iz tog se razloga u izvedbi autorica pokušava utjeloviti u drugom tijelu koje je drukčije od njezinoga. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje kojoj smo izloženi u bilo kakvoj vrsti umjetničke kreacije jer su danas umjetnici neprestano na granici originala i reprodukcije, pa čak i plagijata. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje hoće li izvedba biti proglašena uspješnom ili neuspješnom. Hoće li se posrećiti?