Preskočite na glavni sadržaj

Inspirativan dokumentarac 'Tijelo' premijerno na ZagrebDoxu

'Tijelo', dugometražni dokumentarni film hvaljene redateljice Petre Seliškar, intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti, premijerno će biti prikazan na 20. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox u utorak, 16. travnja, u 17,30 sati, u kinu Kaptol Boutique Cinema.
vrijeme: 16.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zagrebdox.net/

Film je nastajao punih dvadeset godina unutar kojih je autorica pratila neobičan život njene bliske prijateljice Urške, koja se bori protiv rijetkih autoimunih bolesti. Nekoć manekenka, a danas profesionalna pijanistica, Urška se suočava s nesvakidašnjim izazovima, ali nikada ne gubi svoj neukrotivi duh.
 
Oporavljajući se od vaskulitisa - bolesti središnjeg živčanog sustava - morala je naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe, prepoznati okolinu i kćer te ponovno prihvatiti, razumjeti i voljeti svoje tijelo koje je - činilo joj se - želi uništiti. Baš kada joj se život počeo vraćati u normalu, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo misterioznija i podmuklija od prve.
 
Tijelo spaja intimne razgovore, osobne arhive i kreativnu slikovnost, propitujući tajne ljudskog tijela i moć umjetnosti i prijateljstva, na burnom putu ozdravljenja i prihvaćanja sebe. Film je nastao u koprodukciji Slovenije (produkcija Petra Pan Film), Hrvatske (produkcija Wolfgang & Dolly) i Sjeverne Makedonije (Petra Pan Film).
 
Dokumentarac Tijelo svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, na Festivalu Slovenskog filma Portorož 2023 ovjenčan je nagradom Vesna za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok će hrvatska premijera uslijediti na spomenutom ZagrebDoxu.
 
Nakon ZagrebDoxa, film Tijelo u nezavisna kina diljem Hrvatske kreće 25. travnja 2024. u distribuciji Restart Labela. Projekcije filma u zagrebačkom će Dokukinu KIC biti održane 27. i 28. travnja te 3. svibnja.