Preskočite na glavni sadržaj

INK u Pazinu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Dramski i Plesni studio Istarskog narodnog kazališta (INK) gostuje u Pazinu 25. studenog. Na velikoj sceni Spomen doma izvest će koreografiju 'Priručnik za djevojke' i predstavu forum-kazališta 'Pravi izbor?' u čak tri termina za učenike osnovnih i srednjih škola u Pazinu.
vrijeme: 25.11.2022. -
mjesto: Pazin
url: https://www.ink.hr/

​„Priručnik za djevojke“
 
U današnjem svijetu nije lako biti djevojka. Stoga su ove snažne, osebujne, ponosne, pametne i suvremene mlade djevojke ironično osmislile „Priručnik za djevojke“ kako bi „olakšale i pomogle“ svima onima koji možda ne znaju ili se pitaju kakva bi djevojka, zapravo, trebala biti.
 
Ova kratka koreografija, neverbalnog karaktera, samo je „skeč“ postavljen na scenu. Tema je zaista važna i velika te ju je potrebno iznova preispitivati, obrađivati te se oduprijeti bilo kakvom obliku diskriminacije.
 
Izvođačice: Anna Štifanić, Barbara Bahtak, Katja Honović, Lara Abramović, Lena Devedžić, Lucija Radolović, Maria Burić, Nina Brajković, Pavla Grgić, Petra Mohorović, Petra Trajčeski, Zora Cvijanović
Voditeljica: Andrea Gotovina
 
„Pravi izbor?“
 
Pravi izbor? interaktivna je predstava koja govori o nasilju u adolescentskim vezama. Kroz priču upoznajemo likove koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Ovo je priča o dvoje mladih, Aurori i Lukasu, koji se susreću i zaljubljuju. Ispočetka skladan odnos pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Aurora će se morati suočiti s velikim problemom za koji nije bila spremna.
Što je forum kazalište?
 
Forum-kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva Kazalište potlačenih (KP). Kazalište potlačenih razvio je brazilski redatelj, pedagog, humanist Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara, tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi (potlačeni su svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim tim KP potiče ljude na djelovanje. Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum-kazalište je najraširenija tehnika Kazališta potlačenih. Predstava forum-kazališta započinje odigravanjem scena kojim upoznajemo publiku s protagonistom, ostalim likovima, situacijama u kojima se razotkriva problem (tlačenje) koji protagonistu muči, a ne može ga riješiti. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na taj način odigravajući svoj prijedlog u prostoru scene nudi moguća rješenja. Tijekom forum-predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja. Interakciju (razgovor, prijedloge i konkretne radnje) između gledatelja i glumaca na sceni moderira osoba u ulozi Džokera (Kuringa).
 
Izvođači: Barbara Božac, Marko Kozlica, Tea Stupar, Noel Smailbašić, Natali Milovan, Sanja Ibrišagić, Matea Kontošić
Kuringa: Marijana Peršić
 
Pravi izbor? je forum-predstava nastala 2016. godine kao rezultat radioničkog rada ondašnjih polaznika srednjoškolaca, u suradnji s dramskim pedagozima INK-a i stručnom suradnicom iz Sigurne kuće Istra. Od tad je forum-predstava imala puno izvedbi, i namijenjena je učenicima drugih razreda srednjih škola.