Preskočite na glavni sadržaj

Informativna ploča u spomen Matiji Vlačiću Iliriku otkrivena u Magdeburgu

U Magdeburgu, Njemačka, 16. studenoga je otkrvena informativna ploča u spomen Matiji Vlačiću Iliriku, velikom hrvatskom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru i jezikoznancu iz 16. stoljeća. 
vrijeme: 16.11.2022. -
mjesto: Magdeburg

Spomen-ploču su otkrili Simone Borris, gradonačelnica Magdeburga, glavnoga grada savezne zemlje Sachsen-Anhalt, i Gordan Bakota, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. 
Informativna spomen-ploča postavljena je na mjesto gdje se do Drugog svjetskog rata nalazio župni dvor Ulrichove crkve, a nedaleko njega sama crkva za koju se pretpostavlja da je sagrađena u prvoj trećini 11. stoljeća. U Vlačićevo vrijeme, od 1549. do 1557., u župnom dvoru djelovalo je uredništvo „Magdeburških centurija“. Vlačić je oko sebe okupio i organizirao krug suradnika za rad na monumentalnoj crkvenoj povijesti iz protestantske perspektive, na Magdeburškim centurijama. To su knjige pisane na latinskome pa im je originalni skupni naziv „Ecclesiastica Historia, Centuriae Magdeburgenses“. Napisano je 13 knjiga koje su objavljene u Baselu (1559. – 1574). Svaka knjiga obuhvaća jedno stoljeće, a kako lat. Centum znači: sto, odatle naziv djela.
Opširnije