Preskočite na glavni sadržaj

III. znanstveni kolokvij 'Povijest u javnom prostoru' (online)

Treći znanstveni kolokvij 'Povijest u javnom prostoru', čija je ovogodišnja tema Markiranje prostora – spomenici i spomen-obilježja, održava se 3. prosinca 2021., u virtualnom obliku, od 15 sati. U okviru kolokvija, od 17 sati, uslijedit će okrugli stol 'Kakve spomenike i rasprave o njima (ne) trebamo?'. Organizator kolokvija je Udruga Kliofest.
vrijeme: 03.12.2021. -
mjesto: platforma Zoom
url: https://www.kliofest.org/
Znanstveni skup je treći u nizu, a zamišljen je kao nastavak inicijative pokrenute prije dvije godine koja je rezultirala kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – hrvatska i inozemna iskustva održanim 2019. te kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – Je li Drugi svjetski rat gotov? održanim 2020. godine. Na tim se kolokvijima raspravljalo o mjestu povijesti u javnom prostoru kao i o politici povijesti u raznim njezinim aspektima.
Ove godine nastavit će se rasprava o javnoj povijesti kao području javne djelatnosti i kao temi historiografskih istraživanja te njezinom mjestu u obrazovnom sustavu, odnosno o politikama povijesti. Fokus će biti usmjeren na pitanje spomenika i drugih spomen-obilježja, te na različite aspekte politike povijesti vezane uz podizanje spomenika i odnos prema njima, što je čest izvor kontroverzi u Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme i jedna od vodećih svjetskih tema.

Poveznice za praćenje online kolokvija dostupne su na mrežnoj stranici Kliofest.

Kliofest na FB