Preskočite na glavni sadržaj

Igor Grubić za Elefsinu – Europsku prijestolnicu kulture

Igor Grubić se od 7. srpnja do 30. rujna predstavlja na skupnoj međunarodnoj izložbi Elefsina Mon Amour: In Search of the Third Paradise. Kustosica izložbe je Katerina Gregos. Izložba je dio programa 2023 Eleusis European Capital of Culture.
vrijeme: 07.07.2023. - 30.09.2023.
mjesto: Eleuzina, Grčka

MALA DJELA MOĆI (Small Acts of Power)

Djelo je posveta Eleuzinskom radničkom sindikatu, koji je nekada bio jedan od najvećih radničkih sindikata u Grčkoj. Serija fotografija je rezultat participativne akcije koju je umjetnik proveo tijekom svoje rezidencije u Elefsini; kroz simbole i svjedočanstva prati osobna iskustva 14 radnika iz različitih sektora teritorija ujedinjenih univerzalnim alatom rukavica.
 
Igor Grubić bavi se fotografijom, kinematografijom i instalacijama, a njegov rad fokusiran je na političke situacije u prošlosti i sadašnjosti, od dubinskih istraživanja sudbine povijesnih spomenika i kolapsa industrije do ispitivanja položaja ranjivih skupina i manjina. Iako utemeljen na dokumentarističkoj tradiciji, Grubićev rad na fotografiji i filmu karakterizira emotivan i empatičan pristup koji je duboko ljudski i često poetičan.

Nova fotografska serija Small Acts of Power (2023) usredotočuje se na povijest radničke klase Elefsine i raznoliku radnu snagu i ljudski potencijal koji čini grad. Tijekom svog istraživanja, umjetnik je upoznao radnike u Eleuzininim industrijama i fotografski zabilježio njihove priče u njihovim radnim okruženjima. Tijekom susreta s radnicima različitih generacija, i umirovljenima i aktivnima, umjetnik ih je zamolio da odaberu predmet koji im je bio važan tijekom njihovog produktivnog, radnog vijeka. Fotografije su portreti svakog radnika, iako ih zapravo nema. Umjesto toga, umjetnik se usredotočuje na njihove ruke, s rukavicama ili bez njih – obje su arhetipski simboli ručnog rada. Rezultat je snažna izjava o identitetu radničke klase.

Osim toga, Grubić se predstavlja kratkim animiranim filmom Kako se kalio čelik (2019)

Opširnije
https://2023eleusis.eu/en/events/mystirio-3-eleysina-mon-amour-2023-07-13/