Preskočite na glavni sadržaj

Hrvoje Krešić prvi dobitnik regionalne novinarske nagrade 'Gordana Suša'

Novinar televizije Nova TV iz Zagreba Hrvoje Krešić prvi je dobitnik regionalne nagrade za televizijsko novinarstvo 'Gordana Suša' za 2022. godinu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), priopćio je u nedjelju žiri.
vrijeme: 29.01.2023. -
mjesto: Srbija; Beograd
url: https://nuns.rs/

Regionalna novinarska nagrada "Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo osnovana je u znak sjećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslavenskih televizijskih novinarki, koja je preminula u lipnju 2021. godine.
 
Cilj nagrade je podržati ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tijekom svoje karijere: bezuvjetni profesionalni i fer odnos u izvještavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim skupinama, antiratni aktivizam, te profesionalne standarde i sigurnost novinara.
 
Žiri je priopćio da su uz Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević-Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo teško donijeti konačnu odluku.
 
Hrvoje Krešić je, po ocjeni žirija, svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterije: profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu s univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet.
 
Istaknuto je da Krešić rad karakteriziraju "profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost", te "snažan televizijski identitet i osobni integritet".
 
Hrvoje Krešić (42) novinarstvom se počeo baviti 2005. godine u zagrebačkom dopisništvu Novog lista gdje je proveo šest godina, a 2011. prelazi na Televiziju RTL. Od 2017. do 2022. bio je na N1 televiziji, a od prošle godine radi na Nova TV.
 
Član je Hrvatskog novinarskog društva i trostruki je dobitnik nagrade tog udruženja  - 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagrada za najbolji rad u televizijskom novinarstvu pripala mu je 2014. godine, a 2018. osvoji je nagradu Novinar godine. Dobitnik je i nagrade "European Young  Journalist" za 2008. godinu.
 
Nagrada Hrvoju Krešiću bit će uručena u četvrtak, 2. veljače, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).
 
Nagradu “Gordana Suša” NUNS je osnovao u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije i uz podršku obitelji Suša i Media Diversity Institute - Western Balkans.
 
Izvor: Hina