Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatsko izaslanstvo na 41. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, voditeljica izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, sudjelovala je na 41. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu.
vrijeme: 10.11.2021. -
mjesto: Francuska; Pariz
url: https://min-kulture.gov.hr/

Uoči obilježavanja 75. rođendana UNESCO-a ministrica je na izlaganju šefova izaslanstava država članica poručila kako je ta organizacija potrebna kao mjesto povjerenja, dijaloga, solidarnosti i dobre volje koje će povezivati države članice kroz konkretnu međunarodnu suradnju u obrazovanju, znanosti i kulturi.
 
„Drago mi je da je program strateške preobrazbe omogućio UNESCO-u da ponovo preuzme lidersku ulogu u vrijeme krize. To je dokazao nizom inicijativa u protekle dvije godine, a brzu i učinkovitu reakciju ponovio je nedavno i na primjeru Haitija i Afganistana. I mi smo u Hrvatskoj – nakon dva razorna potresa u glavnom gradu Zagrebu i nakon toga u Petrinji, kada su uništena brojna kulturna dobra – posvjedočili toj UNESCO-ovoj solidarnoj ulozi. I na tome smo mu zahvalni, kao i mnogim drugim međunarodnim partnerima“, istaknula je ministrica te dodala kako Hrvatska pozdravlja odluke Skupštine, posebice one iz područja obrazovanja i znanosti, a od neizmjerne su važnosti u sadašnjem i post-COVID razdoblju.

U svojem govoru posebno se osvrnula na važnu ulogu kulture tijekom pandemije, ističući kako je u doba zatvorenosti, taj utjecaj došao do izražaja više nego ikad. Kao aktivna članica Međuvladinog odbora UNESCO-a, Hrvatska je snažno poduprla sve inicijative, poput ResiliArta, kojima se pokušao smanjiti štetni utjecaj pandemije na kulturnu i kreativnu industriju te na raznolikost kulturnog izričaja.

Cjeloviti govor preuzmite na poveznici

Ministrica se na marginama Opće skupštine sastala i s pomoćnikom ponovno izabrane glavne ravnateljice za kulturu UNESCO-a Audrey Azoulay, Ernestom Ottoneom Ramírezom te direktoricom UNESCO-ovog ureda pri Europskoj uniji u Bruxellesu Louise Haxthausen kako bi se dogovorile pripreme sastanka država Europe i Sjeverne Amerike, kojim će predsjedati Republika Hrvatska. Riječ je o pripremama za Mondiacult koji će se 2022. godine održati u Meksiku.

Za vrijeme trajanja Opće skupštine, članovi hrvatskog  izaslanstva sudjeluju na tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske, na sastancima komisija za znanost, kulturu, obrazovanje, komunikacije i društvene znanosti,  zatim na okruglom stolu ministara obrazovanja te nizu ad-hoc sastanaka vezanih za pripremu važnih međunarodnih dokumenata.
 
Opća skupština UNESCO-a svake druge godine saziva predstavnike država i organizacija članica UNESCO-a zajedno s promatračima, državama i organizacijama koje nisu članovi kako bi utvrdila politiku i glavne smjerove rada organizacije, usvojila program i proračun UNESCO-a, imenovala glavnog ravnatelja te izabrala članove Izvršnog odbora.