Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala Il Cinema Ritrovato u Bologni

Na najvećem svjetskom festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja u Bologni ove će godine biti prikazana dva hrvatska filmska klasika čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva.
vrijeme: 25.06.2022. - 03.07.2022.
mjesto: Bologna

Radi se o filmovima Deveti krug redatelja France Štiglica iz 1960. i Ne okreći se, sine Branka Bauera iz 1956. godine. Deveti krug digitalno je restauriran u zagrebačkim studijima Ater i Klik film 2020. godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, dok je Ne okreći se, sine restauriran fotokemijskim postupkom u sklopu Programa zaštite i restauracije nacionalne filmske zbirke 2000. godine i bit će prikazan s kopije na 35mm filmskoj vrpci.
Filmovi će biti predstavljeni u programu Tell the Truth! - A View into Yugoslav Cinema, kuriranom od strane britanskog filmskog povjesničara Mine Radovića, zajedno s još šest dugometražnih i dva kratkometražna filmska ostvarenja iz drugih republika bivše Jugoslavije, nastalih u klasičnom razdoblju ove svojevremeno iznimno bogate kinematografije, za sada nedovoljno poznate zapadnoj publici.
Festival Il Cinema Ritrovato održava se od 1986. godine u organizaciji Bolonjske kinoteka (Il Cineteca di Bologna) i u njegovom se okrilju svake godine u nekoliko gradskih kino-dvorana, kao i na otvorenim projekcijama na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore, prikaže veliki broj restauriranih i ponovo otkrivenih djela iz povijesti filmske umjetnosti, kako općeprihvaćenih klasika, tako i kultnih, pa i davno zaboravljenih ostvarenja spremnih za revalorizaciju u svojim novoobnovljenim izdanjima.
Deveti krug i Ne okreći se, sine prvi su hrvatski dugometražni igrani filmovi koji će biti prikazani na ovom prestižnom festivalu.

Izvor: HAVC