Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski povijesni muzej predstavlja virtualnu izložbu posvećenu djelima Ivana (Ive) Čaće

Hrvatski povijesni muzej predstavlja virtualnu izložbu posvećenu djelima Ivana (Ive) Čaće
Virtualnom izložbom 'Internatitis – likovna djela Ivana Čaće 1941.-1943.' prvi je puta šire prezentirano likovno djelovanje ovog agilnog samoukog pisca i slikara.
Na mrežnim stranicama Hrvatskog povijesnog muzeja je krajem 2019. godine u okviru projekta „Sjećanja na 20. stoljeće“ objavljen dio ostavštine iz Dokumentarne zbirke II o radu i životu Ivana (Ive) Čaće (Vodice, 26. IV. 1903. - Zagreb, 23. XI. 1947.). Na istim je stranicama spomenuto i likovno djelovanje ovog agilnog samoukog pisca i slikara koje sada prvi puta šire prezentiramo.
Usporednim postavljanjem originalnih ratnih crteža i originalnih tekstova koji se čuvaju u fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja, kombinacijom slike i riječi, nastoji se pokazati život pojedinca, ali i veće skupine ljudi u specifičnim uvjetima ratne izmještenosti i prisile. Fokus je na razdoblju internacije u Italiji koju Ivan (Ive) Čaće započinje 16. kolovoza 1941. godine, kada je odveden u koncentracijski logor Corropoli do prebacivanja u logor Città Sant'Angelo i dalje na jug Italije u Lipare, zatim njegov povratak u Corropoli i na kraju dolazak u Hrvatsku, 5. listopada 1943. godine. 
 
Autorica izložbe je Snježana Pavičić.

Virtualna izložba→Naslovna fotografija (c) Hrvatski povijesni muzej