Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

U povodu desete godišnjice Galetine smrti, Hrvatski filmski savez, u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba, obnavlja svečanost umjetnosti i kasnog proljeća, posvećujući je Jamesu Joyceu i svim stvaraocima koji su s njim dijelili osjećaj svijeta. Joyceove rečenice susrest će se 16. lipnja, u 21 sat, s filmskim slikama Galete i njegovih nasljedovatelja u dvorištu Muzeja Grada Zagreba, povezujući Zagreb sa svim Bloomsday pozornicama diljem svijeta.
vrijeme: 16.06.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hfs.hr/

U spomen na irskoga pisca Jamesa Joycea, šesnaestoga dana u lipnju čitav svijet slavi Bloomsday, nazvan po Leopoldu Bloomu, glavnome liku njegova modernog epa Uliks. Od 1954. godine, na dan kada je roman prvi put objavljen (1904), štovatelji Joycea i umjetnici svih profila nadahnuti njegovim djelom sastaju se na trgovima, ulicama i u parkovima, časteći velikog umjetnika vlastitom umjetnošću.
 
Do 2014. godine Bloomsday se redovito održavao u Zagrebu zahvaljujući hrvatskom filmskom i multimedijskom umjetniku Ivanu Ladislavu Galeti, koji je svoj kapitalni filmski work in progress (V.I.R.á.G.) posvetio Jamesu Joyceu, ugradivši u njega biblijsko načelo Introibo ad altare Dei (Pristupam Božjem oltaru) s početka Uliksa.
 
Program obuhvaća tri kratkometražna filma popraćena ulomcima iz romana Uliks, koje će čitati glumac Frano Mašković. Uz Galetino eksperimentalno remek-djelo Water Pulu 1869-1986 (1988), vidjet ćemo filmove nastavljača njegove eksperimentalne tradicije ‒ Daily Progress (2001) Ane Hušman i The End/Land (2015) redatelja Tomislava Šobana.
 
Ulaz na program u čast velikom irskom piscu i istaknutom hrvatskom filmašu je slobodan te otvoren za sve interesente i ljubitelje njihove jedinstvene umjetnosti.