Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalima u Indiji, Italiji i Francuskoj

Dugometražni igrani film 'A bili smo vam dobri' Branka Schmidta prikazuje se u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala Indije koji se održava u Goi, a 'Zbornica' Sonje Tarokić uvrštena je u program Torino Film Festivala. Osim toga, kratkometražni igrani film 'U šumi' Sare Grgurić uvršten je u natjecateljski program francuskog Poitiers Film Festivala. 
vrijeme: 23.11.2021. -
mjesto: Indija / Italija / Francuska

Najnoviji film Branka Schmidta jedan je od 15 međunarodnih naslova koji se natječu za glavnu nagradu Zlatni paun (Golden Peackock) na Međunarodnom filmskom festivalu Indije koji se u Goi u hibridnom izdanju odvija od 20. do 28. studenog.

A bili smo vam dobri premijerno je domaćoj publici predstavljen na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij (Sandra Antolić, Ognjen Sviličić, Branko Schmidt) te Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac). Od tada je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima su Mostar Film Festival i Festival istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, a film se trenutno prikazuje u multipleksima i nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Producent filma je Stanislav Babić, a koproducent Slaven Knezović. Film nastaje u produkciji Telefilma i Kazališno-filmske udruge Oktavijan iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodni filmski festival Indije (IFFI) jedan je od najvećih festivala u Aziji, a ove godine obilježava se njegovo 52. izdanje. Više o programu i festivalu možete pronaći ovdje

Još se jedan hrvatski dugometražni film ovih dana prikazuje na važnom međunarodnom festivalu. Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu Sonje Tarokić, Zbornica koji se prikazuje u nenatjecateljskom programu Torino Film Festivala, posvećenom filmovima koji su se ranijih godina razvijali te su nagrađeni na Torinu Film Labu (Zbornica je nagrađena 2016. godine). 

Film je nedavno imao svoju hrvatsku premijeru u sklopu Zagreb Film Festivala na kojem je osvojio posebno priznanje u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji. Svjetsku premijeru Zbornica je imala na festivalu u Karlovim Varima, na kojem je ovjenčana posebnim priznanjima glavnog i Ekumenskog žirija. Film je otada prikazan i na festivalu u Valenciji (Mostra de València) te, kao i Bili smo van dobri, u Cottbusu na Festivalu istočnoeuropskog filma. Zbornica nastaje u produkciji Kinorame, a producentica je Ankica Jurić Tilić. 

Ovogodišnje, 39. izdanje Torino Film Festivala odvija se od 26. studenog do 4. prosinca, a više detalja o jednom od najvećih talijanskih festivala možete saznati ovdje

Uz to, kratkometražni igrani studentski film Sare Grgurić, U šumi, uvršten je u međunarodni natjecateljski program francuskog Poitiers Film Festivala koji se fizički odvija od 26. studenog do 3. prosinca. 

U šumi je dosad prikazan na brojnim festivalima diljem Hrvatske i svijeta, a osim domaćih nagrada, film je osvojio i nagradu u konkurenciji studentskog filma prestižnog Međunarodnog filmskog festivala San Sebastián. 

Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti (Zagreb) i koprodukciji Antitalenta.

Poitiers Film Festival jedan je od najuglednijih europskih festivala iz rakursa studentskog filma/mladih autora, a prošlogodišnji Grand Prix u dugometražnoj međunarodnoj konkurenciji osvojio je hrvatski film O jednoj mladosti Ivana Ramljaka.  

Izvor: HAVC