Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 66. DOK Leipzigu

Mnoštvo hrvatskih naslova predstavit će se u raznim sekcijama ovogodišnjeg, 66. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koje se održava od 8. do 15. listopada 2023. 
vrijeme: 08.10.2023. - 15.10.2023.
mjesto: Njemačka; Leipzig
url: https://www.dok-leipzig.de/en

Dugometražni dokumentarni film El Shatt – nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka na DOK Leipzigu prikazuje se u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dokumentarnog filma, uz još 22 kratkometražna i dugometražna naslova iz cijeloga svijeta. 
 
El Shatt – nacrt za utopiju dosad je nagrađen na Festivalu mediteranskog filma Split i Liburnia Film Festivalu, a projekcija u konkurenciji DOK Leipziga mu je međunarodna premijera. Producent filma je Tibor Keser, a koproducentica Sunčica Fradelić. 
 
U natjecateljskom programu animiranog filma su dva hrvatska naslova: Y Matee Kovač (producent je Vinko Brešan, Zagreb film) i Obiteljski portret Lee Vidaković (producent je Draško Ivezić, Jadranska animacija), dok se u Panorami (Panorama: Central and Eastern Europe) prikazuje kratkometražni dokumentarni film Sare Jurinčić, Valerija. Potonji film imao je svjetsku premijeru u lipnju na Sheffield DocFestu, a na Sarajevo Film Festivalu osvojio je Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film. 
 
Uz to, u sklopu fokus programa posvećenog slovenskim dokumentarnim filmovima (Post-1991 Slovenian Documentary Films), prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Playing Men Matjaža Ivanišina (2017.), čiji su koproducenti Vanja Jambrović i Tibor Keser (Restart).
 
Uz to, 22. listopada u Poljskom institutu u Leipzigu, održat će se poseban program "5x5 - kratkometražni filmovi s Istoka" (5x5 Shorts from the East), u sklopu kojeg će se predstaviti 25 naslova iz Hrvatske, Latvije, Estonije, Slovenije i Slovačke. Hrvatski filmovi koji su dio programu su: Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke (producent Draško Ivezić, Jadranska animacija), Događaji za zaboraviti Marka Tadića (producent Igor Grubić, Kreativni sindikat), Cockpera Kate Gugić (producent Tomislav Buntak, ALU) i The Raft Marka Meštrovića (producent Igor Grubić, Kreativni sindikat). 
 
DOK Leipzig, osim filmskog, nudi i bogati industrijski program, čiji će svi detalji biti objavljivani kroz naredni tjedan. 
 
Tijekom ovogodišnjeg, 66. izdanja festivala, od 8. do 15. listopada, prikazat će se 255 filmova i XR projekata iz 60 zemalja. Pobjednički naslovi u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici
 
Izvor: HAVC