Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 24. izdanju Festivala slovenskog filma

Mnoštvo hrvatskih filmova te manjinskih koprodukcija, od kojih će jedna imati svjetsku premijeru, prikazuju se u raznim sekcijama ovogodišnjeg izdanja Festivala slovenskog filma koji se u Portorožu odvija od 12. do 17. listopada. Uz to, u međunarodnom žiriju koji će odlučivati o najboljim dugometražnim filmovima, 'sjedi' i hrvatska redateljica i producentica Dana Budisavljević. 
vrijeme: 12.10.2021. - 17.10.2021.
mjesto: Slovenija
url: https://www.fsf.si/2021/en/

U natjecateljskom programu namijenjenom slovenskim dugometražnim igranim koprodukcijama prikazuju se hrvatski filmovi Murina Antonete Alamat Kusijanović te Po tamburi Stanislava Tomića. Istoj sekciji pripada i hrvatska manjinska koprodukcija, Nebesa Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim). 
 
Uz to, u konkurenciji slovenskih dokumentarnih koprodukcija prikazuje se film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu Tomislava Jelinčića te hrvatska manjinska koprodukcija Žica Tihe Gudac. Potonji dokumentarni film dio je serijala Granice (Borderline) autora Frederika Nicolaia (hrvatski koproducent je Ljubo Zdjelarević, Kinoteka). 
 
U natjecateljskom programu slovenskih dugometražnih dokumentaraca, svjetsku premijeru imat će hrvatska manjinska koprodukcija Rujanska klasa autora Igora Šterka. Film, koji govori o ponovnom susretu deset vojnika raznih nacionalnosti koji su prije raspada Jugoslavije zajedno služili vojni rok na Visu, koproducirala je Zdenka Gold iz hrvatske produkcijske kuće Spiritus movens. 
 
Film Roka Bičeka, Kazneni udarac, koji je snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema, dio je natjecanja kratkometražnih igranih filmova. Kazneni udarac nastaje u produkciji hrvatskog Antitalenta, uz koprodukciju s kućama iz Slovenija i Austrije. 
 
Osim toga, u panoramski program za studentske igrane filmove, uvršten je Anton, kratkometražni rad slovenskog redatelja Jana Krevatina koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Također u Panorami, ali u sekciji kratkometražnih eksperimentalnih narativnih filmova, prikazuje se Quality Time Together, naslov nastao u režiji hrvatskog producenta Borisa T. Matića, te u produkciji Akademije umjetnosti Sveučilišta u Novoj Gorici (UNG Akademija Umetnosti). Opširnije...