Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 19. izdanju Doclisboe

Dugometražni dokumentarni film 'Tvornice radnicima' autora Srđana Kovačevića prikazuje se na 19. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu, Doclisboi, koji se odvija od 21. do 31. listopada. U programu je i hrvatski studentski film 'Volim' Anje Koprivšek, a na festivalu se prikazuje i retrospektivni blok filmova s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. 
vrijeme: 21.10.2021. - 31.10.2021.
mjesto: Portugal; Lisabon
url: https://doclisboa.org/2021/en/

Uz to, u sklopu industrijskog programa Nebulae predstavit će se devet hrvatskih projekata, povodom obilježavanja ovogodišnjeg partnerstva Doclisboe s Hrvatskom. 
 
Film Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića dio je programa From the Earth to the Moon te se natječe za nagradu Healthy Workplace koju će dodijeliti Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu. 
 
Film je svjetsku premijeru imao u Međunarodnom natjecateljskom programu 28. izdanja festivala Sheffield DocFest u lipnju ove godine, a ljetos je osvojio nagradu za najbolji film domaćeg Liburnia Film Festivala. 
 
Tvornice radnicima je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 
 
U natjecateljskom programu Green Years, posvećenom studentskim filmovima i autorima početnicima, prikazuje se studentski film Volim autorice Anje Koprivšek, koji nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Polusatni dokumentarac govori o sestrama iz romske obitelji, Zimki i Nazmiji, koje odrastaju u Zagrebu. Njihov odnos određen je sudarom njihovih karaktera, ali i čvrstom sestrinskom ljubavlju. Ljeto prije polaska u srednju školu provode zajedno plešući, pjevajući i lutajući zagrebačkim parkovima i ulicama. Zimkin odlazak u dom i veza s dečkom Tinom stavlja nove izazove pred njen i Nazmijin odnos. Film ih prati kroz to turbulentno razdoblje i postavlja pitanje – imaju li svi pravo na bezbrižno iskustvo puberteta ili je ta bezbrižnost privilegija? 
 
O najboljim filmovima u programu Green Years odlučuje tročlani međunarodni žiri, u čijem je sastavu i hrvatski redatelj Igor Bezinović. Opširnije…