Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski dugometražni filmovi na festivalima u Španjolskoj i Njemačkoj

U listopadu će se dva hrvatska igrana filma prikazati na festivalu mediteranskog filma u španjolskoj Valenciji, dok će jedna manjinska hrvatska koprodukcija imati svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. 
vrijeme: 15.10.2021. -
mjesto: Španjolska / Njemačka

U službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València) nalazi se dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, Zbornica. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, a tamo je osvojio i posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija. Zbornica će se hrvatskoj publici prvi put predstavi u studenom na Zagreb Film Festivalu. Film nastaje u produkciji Kinorame (producentica je Ankica Jurić Tilić), uz potporu HAVC-a. 
 
Uz Zbornicu, u Valenciji se, također u natjecateljskom programu, prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa Srđana Dragojevića. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg, 74. izdanja Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih (Junior Jury Award). 
 
Film nastaje u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatski koproducent je Studio Dim (koproducentica je Darija Kulenović Gudan). Glavne uloge u filmu nose troje hrvatskih glumaca: Goran Navojec, Ksenija Marinković i Bojan Navojec. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a. 
 
U sklopu natjecateljskog programa festivala u Valenciji prikazuje se 12 naslova. Festival, kojem je cilj promovirati audiovizualnu produkciju s mediteranskog geografskog i kulturološkog područja, traje od 15. do 24. listopada, a ove godine održava se po 36. put. Više detalja o festivalu i programu možete pronaći na ovoj poveznici
 
Njemački međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig ove se godine održava od 25. do 31. listopada, a u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih dokumentarnih filmova prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam bugarskih autora Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova. Projekcija na DOK Leipzigu filmu će ujedno biti i svjetska premijera. Hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević iz zagrebačkog Hulahopa. Opširnije…