Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski animirani naslovi na 23. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Na 23. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u meksičkom Guanajuatu, koji se u hibridnom obliku održava od 17. do 26. rujna, prikazuju se četiri kratkometražna hrvatska animirana filma u raznim programskim sekcijama. 
vrijeme: 17.09.2021. - 26.09.2021.
mjesto: Meksiko
url: https://giff.mx/home-3/

U natjecateljskom programu kratkometražnih eksperimentalnih filmova prikazuje se naslov Marka Tadića, Događaji za zaboraviti. Riječ je o vizualnoj ekspresiji snimljenoj na 16 mm filmu koja je zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera. 

Tadićevo djelo premijerno se prikazalo na prošlogodišnjem izdanju Festivala 25 FPS, a otad je obišao mnoštvo domaćih i inozemnih festivala, među kojima je i netom završeni Međunarodni festival kratkometražnog filma u São Paulu. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) i Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U sklopu natjecateljskog programa VR radova prikazuju se Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića, napravljene tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić. VR projekt svoju je svjetsku premijeru imao na festivalu animiranog filma u Ottawi, nakon čega je bio i dio konkurencije Annecyja, a nedavno se ovjenčao i nagradom za najbolji VR film na domaćem Betina Film Festivalu. Opširnije...