Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatske klape iz dijaspore nastupile u zagrebačkom HNK-u

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 11. lipnja, je održan 'Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske'. nastupilo je osam klapa iz dijaspore, a program manifestacije u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) osmislio je doajen klapskog pjevanja Joško Ćaleta.
vrijeme: 11.06.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hnk.hr/

Klape koje su sudjelovale na manifestaciji stigle su iz raznih dijelova svijeta, a u matičnim zemljama svojim djelovanjem promiču identitet Hrvata, priopćeno je iz HMI-a.
 
Ravnatelj HMI-a Mijo Marić istaknuo je kako Hrvatska matica iseljenika već 70-tak godina okuplja hrvatske iseljenike iz cijeloga svijeta, a u proteklih pet godina s iseljeništvom su realizirali 60 do 70 programa.
 
"Ove godine nas je okupilo klapsko pjevanje koje je izniklo iz tradicijske vokalne glazbe dalmatinskog i primorskog podneblja“, kazao je Marić. Klape su nastale sredinom 19. stoljeća kao „muška svojina“, kojoj su se u 20. stoljeću priključile žene i dale svoj obol, dodao je.
 
Podsjetio je da je ovu hrvatsku kulturnu baštinu prepoznao i UNESCO 2012. godine i uvrstio klape na popis nematerijalne svjetske baštine.
 
„Na brojnim susretima diljem svijeta u hrvatskim zajednicama sve se češće čuje klapska pjesma, organiziraju se turneje klapa po našem iseljeništvu. Klapska pjesma je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih autohtonih glazbenih izričaja i jedan od najboljih načina očuvanja kulturne baštine; način na koji možemo približiti mladima i učiniti privlačnom hrvatsku kulturu, ali i zajedno slaviti svoj hrvatski identitet", rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, izaslanik predsjednika Vlade RH.
 
Klapska pjesma način očuvanja kulturne baštine
 
Saborski zastupnik Davor Ivo Stier, izaslanik predsjednika Sabora naglasio je da će Hrvatski sabor uvijek snažno podržavati što jače povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske.
 
„Klapa oduvijek okuplja, pjesma okuplja ljude da bi mogli proslaviti one najljepše trenutke u životu, da bi se mogli bolje nositi s onim težim trenucima, pa tako i danas okuplja klape iz domovinske i iseljene Hrvatske, iz različitih država, s različitih kontinenata. Klapa okuplja ljude koji su tisuću kilometara daleko od Hrvatske i pripadaju drugoj, trećoj generaciji Hrvata, ali su zadržali ljubav prema domovini i to iskazuju pjesmom. Mislim da je to jedna posebna emocija, jedan poseban oblik domoljublja“, rekao je Stier.
 
Glazbeni program je otvorila klapa „Dalmari“ iz Slovenije skladbama „Marin nam je doša“ i „More“.
Uslijedio je nastup ženske klape „Biseri“ iz Mađarske koja djeluje kao najmlađa sekcija Undanske Hrvatske Udruge. Članice klape uz klapske pjevaju i gradišćansko hrvatske pjesme.
 
Nastupila je i poznata muška klapa „Zvizdan“ iz Posušja, često viđena na domaćim festivalima klapske pjesme, a otpjevali su skladbe „Loza u škripu“ i "Pramaliće moje“.
 
Još su dvije jedinstvene klape uveličale ovaj a capella festival, ženska klapa „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta i „Klapa Hrvatske katoličke župe, Croatia“ iz Münchena. Obje klape u svom repertoaru uz tradicionalni dalmatinski napjev njeguju i sakralni izričaj, navali su iz HMI-a.
 
Poseban dojam na posjetitelje je ostavila klapa "Valovi" iz Buenos Airesa čije su članice kćeri i unuke Hrvata pristiglih u Argentinu. Njihov rad je 2018. nagradila i bivša predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović „Poveljom Republike Hrvatske“. Posjetiteljima su otpjevale pjesme „U zemlju latinsku“ i „Otoče“.
 
Bogatu klapsku večer zaključile su domaće klape „Dišpet“ koja punih 25 godina pripada samom vrhu ženske klapske scene te višestruko nagrađivana klapa „Stine“.
 
Završnu izvedbu „Golubice bila“ izvele su sve klape zajedno.
 
"Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske" održan je pod pokroviteljstvom Vlade RH. (Hina)