Preskočite na glavni sadržaj

'Hrvatska revija' posvećena zagrebačkoj katedrali

'Hrvatska revija' posvećena zagrebačkoj katedrali
Tema prvog ovogodišnjeg broja Hrvatske revije, časopisa Matice hrvatske, je zagrebačka katedrala. O našem dosadašnjem znanju o katedrali, o stanju istraživanja najranijih vremena katedrale, o stanju njezine knjižne baštine, likovne opreme, o velikim mijenama u izgledu katedrale i naposlijetku o stanju nakon potresa i mišljenjima struke o daljnjim restauratorskim, konzervatorskim i istraživačkim koracima, piše sedam stručnjaka - Dino Milinović, Željka Čorak, Vladimir P. Goss, Milan Pelc, Sanja Cvetnić, Dragan Damjanović i Katarina Horvat-Levaj. 
Dvjesto je godina od rođenja Ante Starčevića. Uredništvo Revije želi se pridružiti obilježavanju te obljetnice s nekoliko priloga o Ocu Domovine.
U ovom broju donosimo opsežan prikaz i komentar knjige Pave Barišića Ante Starčević: ideali slobode i prava (2022.) iz pera Marinka Šiška.
S drugom povijesnom temom vraćamo se u davnu prošlost: Marjan Bošnjak je priredio iscrpan prikaz dosadašnjih istraživanja o povijesnoj osobi Jawhara Dalmate, pretpostavljenog kralja Kaira u Srednjem vijeku. Ivica Matičević je opširno prikazao vrlo zanimljivu, potkraj prošle godine objavljenu korespondenciju između Josipa Kosora i Stefana Zweiga. U rubrici Neobjavljena književnost donosimo fragment romana Davora Velnića Hram oblaka.
Predstavljamo knjige Branka Kincla i Nevena Sesardića te četiri izložbe (retrospektiva Željka Kipkea, zbirka Msgr. Đure Kokše i dvije virtualne izložbe: o Zagrebačkom zboru i o spomeniku kralju Tomislavu). 
– Mirjana Polić Bobić, glavna urednica

Online izdanje Hrvatske revije (br. 1/2023.) čitajte na poveznici:
https://www.matica.hr/hr/753/



Vidi i:
Mrežna stranica zagrebačke katedrale
Naslovna fotografija:
Detalj sa sjevernog tornja zagrebačke katedrale; foto: D. Damjanović


-
Objava: 7. 6. 2023.