Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska književna Panonija VI. u Budimpešti

U Budimpešti će se 30. studenog i 1. prosinca održati VI. Književna Panonija, a u ukupno sedam različitih programa će sudjelovati četrdesetak sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Program otvara izložba fotoportreta hrvatskih književnika zagrebačkog fotografa Miljenka Brezaka.
vrijeme: 30.11.2023. - 01.12.2023.
mjesto: Mađarska; Budimpešta

Na okruglom stolu o stanju nakladništva, knjiga i časopisa u panonskom prostoru sudjeluju Timea Šakan Škrlin (Croatica, Budimpešta), Katarina Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) Mirko Ćurić (DHK, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek), Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Pečuh), Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovac), Marko Matolić (Matica hrvatska Orašje), Milica Taradžija (Zornica nova, Pečuh).
 
Svoje će književne tekstove budimpeštanskoj publici interpretirati Stjepan Blažetin (Pečuh), Božica Brkan (Zagreb), Brankica Bošnjak (Bizovac), Mirko Ćurić (Đakovo), Robert Hajszan (Pinkovac), Milan Kovač (Budimpešta), Jasna Horvat (Osijek), Nevena Baštovanović Mlinko (Subotica), Goran Rem (Osijek), Paula Rem (Osijek)i Joso Živković (Orašje), a posebna gošća programa je mađarska umjetnica i književnica Katalin Ladik (Budimpešta) čiji će opus predstaviti Goran Rem.
 
Prvi dan programa završava multimedijalni performans Voyage s Matošem,  Književno-teatarskog kružoka HKC Bunjevačko kolo Subotica, koji izvode Zoltan Sič, Vedran Peić, Nevena Mlinko Baštovanović, kao bi se još jednom podsjetili na kako smo u obljetničkoj godini velikog AGM-a.
 
Drugoga dana program se odvija u Hrvatskoj gimnaziji u Budimpešti gdje će se održati predstavljanje slikovnice Jasne Horvat Perunika (Naklada Ljevak, 2022), te razgovor književnika i književnica Stjepana Blažetina, Jasne Horvat, Paule Rem i Mirka Ćurića s učenicima Gimnazije o hrvatskoj književnosti u Hrvatskoj i Mađarskoj, a predstavit će se i učenici HOŠIG-a koji se bave književnošću na hrvatskom jeziku.
 
Učenici đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata s učenicima HOŠIGa-a će odraditi kulinarske radionice i kuharsko natjecanje te prigodan kulturni program.  
 
Manifestacija, koju priređuju Croatica nonproft kft., Budimpešta, Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj Pečuh Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, HOŠIG-om (Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom) Budimpešta, Panonskim institutom, Pinkovac i Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata, Đakovo, se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.