Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora

Na 15. izdanju Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora koji se svečano otvara u srijedu 7. lipnja, Hrvatska će biti predstavljena izložbom Matije i Mauricija Ferlina pod naslovom 'But I am Alive', odnosno instalacijom koja se oslanja na njihovu višestruko nagrađivanu predstavu 'Sad Sam Matthäus'.
vrijeme: 07.06.2023. - 18.06.2023.
mjesto: Prag
url: http://dizajn.hr/

U svom magnum opusu, predstavi Sad Sam Matthäus, dva brata zapletena u umjetnosti, Matija i Mauricio Ferlin jukstaponirali su svoju osobnu i obiteljsku povijest s Kristovom mukom, koristeći Muku po Mateju [Matthäus-Passion] Johanna Sebastiana Bacha kao referentnu osnovu. Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu 2023. ovu složenu izvedbu transponira u instalaciju, mrtvu prirodu.
Matija i Mauricio Ferlin – prvi međunarodno istaknuti suvremeni plesač i koreograf, drugi dizajner širokog spektra – nerazdvojno surađuju već gotovo dva desetljeća. Dijeleći zajedničku viziju, a istovremeno tumačeći jedan drugoga, svaki novi projekt u njihovoj suradnji korak je naprijed. Premijerno izvedena 2021., solo predstava Sad Sam Matthäus sažima elemente dramskog i postdramskog kazališta, kao i suvremene plesne i izvedbene umjetnosti, spajajući, preklapajući i suprotstavljajući Bachovu Matthäus-Passion, BWV 244 s umjetnikovom vlastitom i obiteljskom povijesti i mitologijom proizašlom iz surovog geopolitičkog konteksta i bukoličkog, ali izazovnog prirodnog okruženja.

Temeljna premisa prostornog koncepta hrvatske izložbe na Praškom kvadrijenalu 2023. osmišljena je na antagoniziranju, ali i prožimanju unutarnjeg i vanjskog, društvenog i individualnog, intimnog i javnog, polikromatskog i monokromatskog, scenskog i proceduralnog. Stoga ova prostorna dispozicija predstavlja ogoljelu scenografsku praksu dok, naizgled paradoksalno, zadržava višeslojnost izvorne izvedbe. Detaljno razrađeni artefakti, pronađeni i prirodni objekti postavljaju se u izložbeni kontekst u svom izvornom obliku, pri čemu dosežu sljedeću strukturnu razinu odnosa unutar svojih povijesnih, društvenih i kulturnih nasljeđa. [ ... ]
 
Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić.
Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora bit će otvoren za publiku od 8. do 18. lipnja 2023.

Katalog izložbe Matija Ferlin & Mauricio Ferlin: But I Am Alive 

Izvor. HDD (organizator izložbe)