Preskočite na glavni sadržaj

'Hrvatska i Novi europski Bauhaus' - o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je panel raspravu pod naslovom "Hrvatska i Novi europski Bauhaus" o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta Novi europski Bauhaus. Na panel raspravi sudjelovala je ministrica kulture  i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić u Kući Europe u Zagrebu.
vrijeme: 29.04.2022. -
 
Uvodno otvarajući panel raspravu ministrica je podsjetila da se načela te nove inicijative Europske komisije mogu ugrađivati u naše buduće lokalne i nacionalne projekte kroz postojeće programe od Obzor Europa za istraživanje i inovacije, preko LIFE-a za okoliš i klimatske akcije do Europskog fonda za regionalni razvoj i ERASMUS-a za obrazovanje i mlade. Hrvatska u ovoj inicijativi aktivno sudjeluje  već dulje od godine dana, a jedan od naših prijedloga odnosi se na potrebu da se pri osmišljavanju i provedbi strategija, projekata i akcija NEB-a kao što su nagrade za pojedine projekte, u kriterijima uzme u obzir geografsku ravnotežu i bogatu kulturnu raznolikost Europske unije te kao projekt ne samo obnove nego i revitalizacije u duhu Novog Europskog Bauhausa predložili i stradalo područje Banovine.
 
O primjerima dobre prakse, konstruktivnim rješenjima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini raspravljali su: zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (izvjestiteljica Kluba zastupnika Pučana za dokument o Novom europskom Bauhausu u Odboru za kulturu i obrazovanje), vlasnik i osnivač tvrtke iDeo Plan Florijan Ćelić, arhitektica Jana Horvat (finalistica nagrade Novi europski Bauhaus Europske komisije za 2021.) te pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranja Grada Zagreba Irena Matković.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija