Preskočite na glavni sadržaj

'Hokus pokus EUrekus' – uskoro počinje 197. Samoborski fašnik

'Hokus pokus EUrekus' – uskoro počinje 197. Samoborski fašnik
Pod sloganom 'Hokus pokus EUrekus' u Samoboru u petak, 10. veljače, počinje 197. Samoborski fašnik, jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja i ove godine uz bogat i raznolik program nudi nezaboravnu zabavu pod maskama.
vrijeme: 10.02.2023. - 21.02.2023.
mjesto: Samobor
url: https://www.facebook.com/SamoborskiFasnik/

Maske će vladati sve do 21. veljače pa se pozivaju čarobnjaci, vilenjaci, mađioničari, iluzionisti, alkemičari, vračevi i razni drugi pronalazači, da osmisle čarobnu formulu za trajno rješenje svakodnevnih briga i problema, jer možete osvojiti vrijedne nagrade.
 
Nakon proglašenja Slobodne Fašničke Republike publici će se predstaviti samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Gustava Matoša, a potom slijedi koncert Maje Šuput.
 
Izvođači
 
Za zabavu na ovogodišnjem 197. Samoborskom fašniku pored Maje Šuput pobrinut će se i brojni drugi glazbeni izvođači.  Prvog fašničkog vikenda u subotu, 11. veljače nastupa Queen Real Tribute, a u nedjelju, 12. veljače Dalmatino.
 
Drugi fašnički vikend započet će 17. veljače koncertom Opće opasnosti, a ostale dane slijede Miroslav Škoro i Zvonko Bogdan. Zadnjeg dana fašnika u utorak 21. veljače za zabavu će se pobrinuti Dražen Zečić.
 
Dječji fašnik
 
I ove godine u Samoborskom fašniku sudjelovat će samoborski dječji vrtići, osnovne škole te brojne gostujuće skupine, gotovo 2000 maskiranih sudionika.
 
Subotnje prijepodne, 11. veljače, bit će u znaku dječjeg fašnika jer u 11 sati kreće povorka samoborskih osnovnih škola u kojoj sudjeluju škole Samobor, Bogumila Tonija, Rude, Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem i Milana Langa iz Bregane. Osnovnoškolci jedva čekaju pokazati svoje maštovite kostime koje su vrijedno, uz pomoć svojih učiteljica i učitelja, pripremali proteklih mjeseci. Druge fašničke subote, 18. veljače tijekom prijepodneva predstavit će se u povorkama brojni mališani iz dječjih vrtića: DV Grigor Vitez, DV Osmijeh, DV Dječji grad, DV Mali prijatelji, DV Potočić i DV Izvor, a kao i prve fašničke subote i nedjelje, bit će tu ponovno brojni dječji zborovi, plesači, cirkusanti i brojni drugi zabavljači. Zabave neće nedostajati ni u lunaparku, iza kina.

Osim na središnjem samoborskom trgu, zanimljiv i zabavan program za djecu osmišljen je i na Trgu Matice hrvatske koji u vrijeme Fašnika postaje Trg srakinih mališana. Svake fašničke subote i nedjelje, od 10 do 15 sati, mališani će moći uživati u dječjim predstavama, radionici izrade grafita i plesnoj radionici breakdancea, edukativno kreativnim radionicama Zoološkog vrta Grada Zagreba, farbanju lica i drugim sadržajima.
 
Sport
 
Od sportskih fašničkih disciplina izdvajamo Srakotrk koji će se održati u nedjelju, 19. veljače
 
Prijave su moguće isključivo na e-mail: franjo.budi@zg.t-com.hr do srijede, 15. veljače 2023. zaključno s 20:00 sati, odnosno do popunjavanja svih 300 mjesta.
 
Fašnička ligu prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti koje će snage u malom nogometu odmjeriti na terenima Sportskog kluba Stars. Prijave za sudjelovanje moguće su do 13.2. do ponoći na info@skstars.com.
 
Fašnička utrka „Babaroge brzonoge“ na Trgu fašničkih velikana u subotu 18. veljače oko 12:30, nakon završetka povorke dječjih vrtića. Sudjelovati mogu djeca, roditelji, zaposlenici dječjih vrtića, a od njih se očekuje da se maskiraju u babarogu, donesu običnu metlu te povez za oči. Igra je poligonska s time da će jedan sudionik jahati na metli, a drugi će ga riječima „navigavati“ gdje mora stati i pokupiti određene vještičje stvari, koje mora staviti u kotao.
 
U subotu, 11. veljače KCIPT organizira fašničko kolo sa startom u 9:30 sati na Poljanicama.
 
Gostujuće grupe
 
S obzirom na to da se nadaleko proširio glas o odličnoj zabavi na Samoborskom fašniku u Samobor će i ove godine rado doći maskirane skupine iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije. Među ovogodišnjim gostima bit će maškare iz Koprivnice, Čakovca, Makarske, Župe dubrovačke, Gornje Rijeke, Selnice, Dobove, Kostanjevice na Krki i drugih gradova i općina, a svoje će maske predstaviti tijekom obje fašničke subote u poslijepodnevnim satima.
 
MO
 
Fašničke nedjelje i ove su godine rezervirane za mjesne odbore i gradske četvrti koji će pokazati sve ono što su pripremali mjesecima, od bogatih i originalnih kostima do uvježbanih nastupa tijekom kojih redovito na satiričan način obrađuju aktualne društvene i političke teme. U ovogodišnjem Samoborskom fašniku sudjeluju: GČ Kolodvorsko naselje, MO Molvice, MO Bregana, MO Rude, MO Rakov Potok, MO Hrastina, MO Celine i MO Klake. Svi oni, uoči svojih nastupa družit će i zabavljati u svojim Taborima na Trgu kod pošte. Najbolji će i ove godine osvojiti bogate nagrade.
 
Osim u dobroj zabavi i glazbi posjetitelji će se u Slobodnoj fašničkoj republici moći okrijepiti uz bogatu ponudu jela i pića na brojnim štandovima, kao i u samoborskim kafićima i ugostiteljskim objektima koji će raditi duže nego obično.
 
Zabava je zagarantirana za sve koji se od 10. do 21. veljače upute u Slobodnu fašničku republiku, stoga pripremite maske i ne zaboravite da  "bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik".