Preskočite na glavni sadržaj

HNK Ivana pl. Zajca za novu sezonu, nazvanu 'Sada ili nikada', priprema 17 premijera

U kazališnoj sezoni 2023./24. HNK Ivana pl. Zajca, nazvanoj 'Sada ili nikada', gledatelji će moći pogledati 17 premijernih predstava, od kojih 10 koprodukcija, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 02.06.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Intendant Marin Blažević istaknuo je da oproštajna sezona intendanta, ravnateljica i ravnatelja riječkog HNK nosi pomalo začudan i provokativan naziv "Sada ili nikada", kako će se zvati i prva velika premijera u baletnoj sezoni.
 
Pred nama je sezona za koju se nadam da će početi i završiti u miru produkcije i s velikim umjetničkim dostignućima, rekao je Blažević.
 
Program su najavili ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo i ravnatelj Opere Dražen Siriščević, dok je ravnateljica Baleta Maša Kolar, koja je s ansamblom na turneji u Mađarskoj, program najavila videoporukom.
 
Hrvatska drama priprema premijeru Dickensove "Božićne priče" u režiji Renate Carola Gatica te Shakespearova "Macbetha" u režiji Eduarda Milera, s Oliverom Baljak i Aleksandrom Cvjetkovićem u glavnim ulogama.
 
Slijedi koprodukcija s HNK u Varaždinu, kazališna adaptacija romana Kristijana Novaka "Znaš da nema bliže" koji će biti objavljen u jesen, a predstavu će režirati Ivan Plazibat.
 
"Gloriju" Ranka Marinkovića režirat će Senka Bulić, a premijere predstava manjeg formata održavat će se u prostoru Zajc Laba.
 
Kazališni diptih u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke te u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem i Maskom iz Ljubljane obuhvaća performativno predavanje "Povijest spolnog odgoja" i dokumentarnu predstavu "Cure" autorice i redateljice Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke.
 
Cabaret noir "Gamad" po motivima Gruma i Polića Kamova bit će izveden u koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana i s redateljicom i koreografkinjom Natalijom Manojlović Varga.
 
Bogat operni i baletni program
 
Opera najavljuje ambiciozan program u kojemu se ističe premijera Donizettijeve opere "Anna Bolena" s Anamarijom Knego u glavnoj ulozi te pod ravnanjem Ville Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski.
 
Premijera opere "Napudraj joj lice" Thomasa Adesa trebala je biti u ovoj, ali je prebačena u sljedeću sezonu, a riječ je o koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani.
 
Puccinijevu "La faninciula del West" režirat će operni prvak Giorgio Surian, koji će u toj predstavi debitirati kao redatelj, a u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem iz Pule bit će priređena opera Antonia Smareglia "Nozze istriane".
 
Za kraj sezone najavljena je premijera Wagnerova "Rajnina zlato" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Valentina Egela.
 
Riječki Simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u novoj koncertnoj sezoni izvest će, uz ostalo, Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova pod ravnanjem Valentina Egela i uz solistički nastup Martine Filjak te Verdijev Requiem sa solistima Kristinom Kolar, Michaelom Selinger, Ivanom Momirovim i Lukom Ortarom.
 
Božićnim koncertom Riječkog opernog zbora ravnat će Matteo Salvemini, Novogodišnjim Valentin Egel, a na programu su i Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog, Chopinov Klavirski koncert 2 u f-molu, Lutosławskijev Koncert za orkestar i Mahlerova 6. simfonija u a-molu.
 
Edukacijski koncerti obuhvatit će Beethovenovu 5. simfoniju u c-molu i Debussyjevo "Poslijepodne jednog fauna".
 
Premijera baletnog diptiha "Sada ili nikada" priprema se u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu u koreografiji Maše Kolar i Jeroena Verbruggena, predstava radnog naslova "Grand finale" bit će izvedena u koreografiji Nadava Zelnera, a Collodijev "Pinocchio" u koreografjii Michelea Pastorinija.
 
Talijanska drama za novu sezonu u koprodukciji s B GLAD produkcijom priprema predstavu "U ritmu Brodwaya" Igora Weidlicha u režiji Tihane Strmečki, s Leonorom Surian, u koprodukciji s Teatrom Rossetti iz Trsta bit će izvedena Goldonijeva predstava "Memories" u režiji Lina Marrazza, a u koprodukciji s Teatro Biondo iz Palerma predstava Emanuelea Aldrovaldija "Kamikaze" u režiji Marca Lorenzija. (Hina)