Preskočite na glavni sadržaj

HND ustanovio nove nagrade za lokalno novinarstvo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustanovilo je nagrade za lokalno novinarstvo koje će nositi imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara – Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića. 
vrijeme: 23.06.2022. -
url: https://hnd.hr/

Najbolji novinarski radovi koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu nagrađivat će se u kategorijama tisak i internet nagradom „Anđelko Erceg“, a u kategorijama radio i televizija nagradom „Siniša Glavašević“. Svečana dodjela nagrada održat će se u rujnu ove godine u Vinkovcima.

- Jako smo ponosni što je ustanovljena ova HND-ova nagrada. Ovime želimo odati priznanje Anđelku Ercegu i Sinišu Glavaševiću na svemu što su dali za novinarsku profesiju, ali i kolegama u manjim sredinama da prateći teme važne za lokalnu zajednicu, rade važan, odgovoran i težak posao – poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
Branko Mijić, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kazao je kako se lokalno novinarstvo s pravom može smatrati temeljem novinarstva.
- Tu počinje i završava posao svakog novinara koji želi biti svjedok vremena. Siniša Glavašević i Anđelko Erceg najbolji su primjeri kako se za novinarstvo živi i umire. Siniša Glavašević pokazao je kako lokalni novinar u jednom jedinom danu postaje globalni jer je njegovo izvještavanje iz ratom razorenog Vukovara bila jedina relevantna informacija i veza sa svijetom. Takvo što mogu samo veliki profesionalci i još veći ljudi, svjesni da će svoju istinoljubivost platiti vlastitim životom. Anđelko Erceg se kao ugledni novinar i urednik u mainstream-medijima u Zagrebu, Splitu i Rijeci vratio u Makarsku i tamo pokrenuo Makarsku kroniku, koja je godinama raskrinkavala mračne poslove lokalnih moćnika dobivši među kolegama titulu „najveće male novine u Hrvatskoj“ – rekao je Branko Mijić.

Siniša Glavašević, pisac i novinar, rođen je 4. studenog 1960. u Vukovaru. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju. Na Radio Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Bio je jedan od simbola ratnog Vukovara. Posljednje izvješće Glavašević je poslao iz vukovarske bolnice 18. studenoga navečer. Nakon pada grada odveden je 19. studenoga 1991. godine iz bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine. Pokopan je pokraj kolege i prijatelja Branimira Polovine na Mirogoju u Zagrebu 4. ožujka 1997. godine. „Priča o gradu“ najpoznatiji je esej iz pera Siniše Glavaševića, a objavljena je u njegovoj zbirci „Priče iz Vukovara“.

Anđelko Erceg rođen je 1957. u Makarskoj. Novinarsku karijeru započeo je 1982. godine u Zagrebu radom za Radničke novine. Kasnije je svoje veliko iskustvo stjecao pišući za Slobodnu Dalmaciju, Novi list i Tjednik. Bio je urednik priloga „Magazin“ u Jutarnjem listu, a jedno je vrijeme radio i kao zamjenik glavnog urednika tog dnevnog lista. Erceg se 2002. godine vraća u rodnu Makarsku, gdje pokreće tjednik Makarska kronika, čiji je bio vlasnik i urednik. Za života Anđelka Ercega izašlo je 300 brojeva Makarske kronike. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, među ostalim, godišnje nagrade za novinarstvo „Miljenko Smoje“ u povodu 65. obljetnice Slobodne Dalmacije. U obrazloženju nagrade tada je navedeno: „Erceg je izgradio najbolji lokalni list u Hrvatskoj, brand po kojemu je Makarska prepoznatljiva kao po svojim plažama“. Anđelko Erceg umro je 2. rujna 2008. godine.

Izvor: HND

Natječaj za novinarske nagrade 'Anđelko Erceg' i 'Siniša Glavašević' (Rok: 23.7.2022.)