Preskočite na glavni sadržaj

HKD postao novi produkcijski centar projekta virtualne stvarnosti

HKD postao novi produkcijski centar projekta virtualne stvarnosti
Od ove godine plesna mreža Aerowaves ustanovila je svoj novi produkcijski centar za projekt Sprinback Ringside u Rijeci, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ovaj pionirski projekt bavi se snimanjem i prikazivanjem predstava u tehnici virtualne stvarnosti (VR), a HKD će, uz produciranje snimanja, koordinirati i turneju Springback Ringsidea po Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i Sloveniji
vrijeme: 12.01.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hkd-rijeka.hr/

HKD je početkom 2021. godine bio prva institucija u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, koja je prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici. Turnejom se želi doprijeti do mjesta koja nemaju tehnički kapacitet za organiziranje izvedbi u živo te do raznolikog spektra gledatelja s malo ili nimalo prijašnjeg kontakta sa suvremenim plesom ili novim tehnologijama.
 
Kreativni tim projekta, redateljica Enya Belak i snimatelj i VR-tehničar Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, trenutno u HKD-u snimaju plesni klasik Idiot-Syncrasy u izvedbi kolektiva Igor x Moreno, a predstava će, u svom klasičnom obliku, biti izvedena na HKD-ovoj pozornici za publiku u subotu 15. siječnja u 20 sati.
 
Više o projektu:

Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave  grupama gledatelja putem VR tehnologije. Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon svake VR projekcije slijedi Springback Q&A – razgovor s umjetnicima kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo.
 
Projekt je podržao Perform Europe koji financira Europska unija i koji za cilj ima promišljati prekograničnu prezentaciju izvedbenih umjetnosti na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način.