Preskočite na glavni sadržaj

HGM najavljuje koncert Ivana Petrovića-Poljaka, Glazbeno ljeto te program za 2022./2023. školsku godinu

Hrvatska glazbena mladež (HGM) proslavit će završetak obrazovnog ciklusa koncertom mladog pijaniste Ivana Petrovića-Poljaka 7. lipnja s početkom u 20 sati u Maloj dvorani KDVL. Koncert je dio ciklusa Mladi za mlade HGM-a, a ostvaren je u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog. 
vrijeme: 07.06.2022. -
url: http://www.hgm.hr

• Programi za predstojeću školsku godinu •

U predstojećoj školskoj godini s jedinstvenom programskom trilogijom Tri priče za velike i male HGM će ispreplesti prošlost i sadašnjost te uz bezvremenu glazbu predstaviti bliske i daleke zemlje, njihovu prošlost, legende kao i običaje i tradicije. Programi su nastali u suradnji s KD Vatroslava Lisinskog, Zagrebačkom filharmonijom, SKUD-om Ivan Goran Kovačić i Etnografskim muzejom.
 
Prvi program Priče iz Bečke šume predstavit će 29. studenoga 2022. godine valcere i polke obitelji Strauss uz ples i bonton odijevanja u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Martina Vrdoljak Ranilović, kreativna direktorica Varteksa, mladu će publiku voditi kroz glazbu obitelji Strauss te ih kroz priču i praktične savjete upoznati s osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Sve to bit će začinjeno koreografijama koji će prirediti polaznici plesnih umjetničkih škola.
 
Programom Priče o glazbenim igračkama, koji će se održati 13. veljače 2023. godine, mlada publika upoznat će kako tradicijske igračke mogu biti instrumenti. Tomislav Habulin je moderator i umjetnički voditelj. U suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu, u predvorju velike dvorane Vatroslava Lisinskog, prije izvedbe održat će se i polusatne prezentacije radionice Oslikaj tradicijsku igračku, u kojoj djeca prikazuju svoju interpretaciju tradicijskih drvenih igračaka – tamburica, konjića i leptira koje su izradili majstori Zvonimir Majdak i Ivica Mesar.
 
U  okviru tradicionalnog programa Tjedan glazbe za mlade kroz Priče iz tisuću i jedne noći 3. i 4. svibnja 2023. godine mladoj će se publici predstaviti bajkovite zemlje istoka kroz Šeherezadu Nikolaja Rimski-Korsakova. Ovu živopisnu, egzotičnu i raskošnu glazbu temeljenu na rukopisima iz Sirije iz 14. stoljeća povezat će s fotografijama i današnjim impresijama putopisca, novinara i dramaturga Jasena Boke.
 
Likovno-glazbeni natječaj Radost slikanja uz glazbu u predstojećoj školskoj godini održat će se u dva termina s dvije teme. Slušajući glazbu u školi na zadane teme, kao pripremu za odlazak na koncert, mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radom pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika. Ovaj put, dvije su teme: Priče iz Bečke šume te Priče iz tisuću i jedne noći.
 
U okviru ciklusa Mladi za mlade HGM-a kojim se promoviraju najbolji mladi glazbenici; laureatei ili finalisti raznih nagrada ili natjecanja te orkestri i ansambli mladih glazbenika predstavit će se, između ostaloga, Luka Galuf, violončelist, Petra Akrap, pijanistica, laureati natjecanja Lions Grand prix-a, sudionici HGM programa u Grožnjanu, dobitnici prestižne HGM nagrade Ivo Vuljević  i dr.
 
Gala koncert i svečana dodjela nagrade Ivo Vuljević za 2022. godinu održat će se 7. prosinca 2022. u Atriju palače HAZU u Zagrebu. Tu su dakako i programi Dolazimo k vama koji se održavaju u prostoru vrtića, škola, a u Gradu Zagrebu i u centrima za kulturu. Program je dopuna plana i programa nastave glazbene kulture, uvod je i priprema za odlazak u koncertnu dvoranu. Naravno, tu je još niz drugih programa u kojim će mlada publika uživati u predstojećoj školskoj godini.
 
• Glazbeno ljeto HGM-a •

HGM je pripremio i niz online programa za Dnevnike slušanja koji su dostupni mladima putem YouTube kanalu Jeunesses Musicales Croatia HGM. Do novog obrazovnog ciklusa HGM se seli u Grožnjan, čaroban istarski gradić posvećen umjetnicima gdje organizira gotovo 30-ak programa za mlade iz cijeloga svijeta, od edukacija do koncerata i najdugovječnijeg festivala Jazz is Back! BP.
 
Inače, HGM je članica Međunarodne udruge glazbenih mladeži (Jeunesses Musicales International, JMI), koja djeluje u okviru i pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Posvećeni su upoznavanju mladih s kulturnim i umjetničkim stvaralaštvom; poticanju i njegovanju glazbenog stvaralaštva mladih; čuvanju hrvatske glazbene baštine i promicanju suvremenoga hrvatskoga glazbenog stvaralaštva. Također, potiču suradnju između škola i glazbenih pedagoga s kulturnim ustanovama i orkestrima kroz programe za mlade, te razvijaju međunarodnu suradnju u području glazbe.
 
Programi HGM-a ostvareni su u partnerstvu s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Glazbenom školom Varaždin, Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, Zagrebačkom filharmonijom, Centrom za kulturu Trešnjevka, JM Zagrebačke županije, SKUD-om "Ivan Goran Kovačić", Etnografskim muzejom Zagreb, Hrvatskim domom Split te tvrtkama Art Hill, Varteks, Kulturizam i Press Clipping. Više informacija o predstojećim aktivnostima HGM-a potražite na hgm.hr mrežnoj stranici.