Preskočite na glavni sadržaj

HDA priprema poseban program posvećen Dori Pejačević

Posebnim programom Filmskog četvrtka, koji će se održati 16. ožujka, Hrvatski državni arhiv pridružuje se obilježavanju 100. godišnjice smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević.
vrijeme: 16.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.arhiv.hr/

U okviru programa, koji je priredio viši filmski arhivist Juraj Kukoč prikazat će se film "Kontesa Dora" Zvonimira Berkovića o slučajnom susretu kabaret-majstora Karla Armanija i grofice Dore Pejačević u Zagrebu.
 
On ju posjećuje na njezinu imanju u Našicama, ali ne samo zbog ljubavi, već i kako bi našao mecenu za pokretanje vlastitog filmskog projekta. Prevrtljivog šarmera glumi Rade Šerbedžija, a Alma Prica je Dora Pejačević. 
 
O životu i glazbenom djelu Dore Pejačević te njezinu filmskom prikazu nakon projekcije će govoriti Nada Bezić, muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda, a pokazat će dio digitalizirane ostavštine Dore Pejačević.
 
Berkovićeva serija i film snimljeni su i u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda, koji glumi samog sebe, gdje su joj se djela izvodila u Hrvatskom glazbenom zavodu još za njezina života, a već su tada za knjižnicu HGZ-a nabavljana malobrojna izdanja njezinih skladbi. 
 
Njezina glazba gotovo je posve nestala s programa koncerata, a ona bila skoro zaboravljena, a tek se 70-ih, kada je iz Beča u HGZ stigla njezina ostavština, poklon skladateljičine obitelji, to mijenja. Taj bogati fond s najvećim brojem rukopisa skladbi, pismima, programima i fotografijama danas je temelj za sva istraživanja o Dori Pejačević.
 
Za vrijeme snimanja filma Bezić je bila poslovna tajnica HGZ-a i u izlaganju će podsjetiti anegdote iz tih dana.
 
Izvor: Hina

Hrvatski Državni Arhiv > Izložbe i događanja