Preskočite na glavni sadržaj

HAVC-ova kampanja 'Otkrij naš novi film': 'Smrt djevojčice sa žigicama'

HAVC-ova kampanja 'Otkrij naš novi film': 'Smrt djevojčice sa žigicama'
U nastavku kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra 'Otkrij naš novi film' započete prošle godine, pokreće se serijal kratkih video intervjua kojima se nastoji publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi ove jeseni i zime prikazuju u hrvatskim kinima. Prvi sugovornik je Goran Kulenović, redatelj i (ko)scenarist kriminalističkog trilera 'Smrt djevojčice sa žigicama'.  
Goran Kulenović imao je četverostruku ulogu na filmu Smrt djevojčice sa žigicama, ekranizaciji romana Zorana Ferića. On ga je režirao, uz Ferića potpisuje i scenarij, montirao ga je i koproducirao. 
 
Da roman prenesu u pokretnu sliku, Feriću je predložio još 2007. godine. Odmah mu je, kaže, bilo jasno da slojevitoj priči romana želi pristupiti iz ugla krimića. "Moja inicijalna ideja je bila da radimo žanrovski film, da glavna priča bude istraga ubojstva", rekao je Kulenović, te otkrio što ga je odmah privuklo u romanu: "Najviše sam se povezao s atmosferom otoka izvan sezone. Uvijek mi je mašta radila kad bih razmišljao što se događa na otoku kad nas nema tamo."
 
Film se, pod okriljem kuće Livada produkcija, snimao tijekom jeseni 2021. godine, većinom na otoku Rabu. Snimanje, naravno, nije prošlo bez izazova.
 
"Scena na plaži Ciganki bila je najteža za snimati. Bura je toliko puhala da sam ostao bez glasa i nisam ga uspio vratiti sljedećih pet dana, jer smo se morali doslovno derati na dva metra udaljenosti da bi čuli jedni druge. Naša glumica Elma Juković se smrzla, jer je u haljinici ležala na pijesku. No, bez obzira na težinu tog dana, na kraju je to jedna od vizualno najfascinantnijih stvari u filmu," otkriva redatelj. 
 
O izboru glumaca, Kulenović kaže da je tekao bez klasičnog casting procesa. 
 
"Kad smo počeli pisati scenarij, Gorana Navojca sam odmah htio za lik Mungosa, jer to jednostavno kao da je pisano za njega. Mislim da sam Jelenu Lopatić među prvima isto imao odmah u glavi za Franku. Nisam radio klasični casting, odnosno nisam isprobavao tko bi bio za koju ulogu, nego sam pokušavao svojim iskustvom tijekom čitanja završne faze scenarija spajati glumce s ulogama, i na taj način direktno ih dodjeljivati." 
 
Roman, kao i scenarij, prožet je, ističe redatelj, "specifičnim crnim humorom", a priča je toliko slojevita da služi kao neiscrpan izvor inspiracije. 
 
"Toliko je neuhvatljiv taj roman, u smislu svih tih slojeva. I sad imam osjećaj da bi još volio raditi po toj knjizi, recimo mini seriju, nije mi dosta te priče," govori Kulenović. 
 
Cijeli video intervju pogledajte u nastavku:

 

Film Smrt djevojčice sa žigicima od 14. rujna prikazivao se u multipleksima, a još ga možete pogledati i na projekcijama u nekim nezavisnim kinima (Zagreb - Kino Kinoteka, 14. listopada u 16 sati). 
 
Izvor: HAVC