Preskočite na glavni sadržaj

H15 – igrani online vikend: od 17. do 19. studenog pogledajte 15 domaćih kratkiša

H15 – igrani online vikend: od 17. do 19. studenog pogledajte 15 domaćih kratkiša
Kratki igrani online vikend program je koji uključuje 15 kratkometražnih igranih domaćih filmova nastalih u proteklih 15 godina koje će publika moći gledati iz vlastitih domova. Riječ je o radovima različitih autorskih pristupa i tema koji će tijekom nadolazećeg vikenda, od 17. do 19. studenoga, biti dostupni na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.
Kratki igrani online vikend dio je projekta H15 - 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, a održava se neposredno po završetku 21. izdanja Zagreb Film Festivala.

Žuti mjesec Zvonimira Jurića kratkometražni igrani film iz 2009., nastao je u sklopu omnibusa Zagrebačke priče. Priča je to o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života, a glavne uloge tumače Marija Škaričić i Lana Barić. Film je prikazan na velikom broju festivala, uvršten je u prestižni program Berlinale Shorts berlinskog filmskog festivala dok je na sarajevskom festivalu nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni film.
 
Teleport Zovko kratkometražni je igrani film redatelja Predraga Ličine (2013.) o dogodovštinama jedne hrvatske obitelji koja je u lipnju 2048. godine odlučila otići na Vis domaćom teleport-tvrtkom. Plan je isprobati prvu uslugu teleportacije u Hrvatskoj i otputovati iz Zagreba na Vis na obiteljski odmor - no čak se i takvo lokalno putovanje može pretvoriti u noćnu moru. U filmu glume Linda Begonja, Krešimir Mikić, Bojan Navojec i drugi.
 
Autoricu Sonju Tarokić predstavljamo nagrađivanim filmom Tlo pod nogama koji funkcionira kao svojevrsna najava redateljičina dugometražnog filma Zbornica. Bliskost obitelji dolazi na kušnju nakon što otac pada u depresiju zbog financijskih poteza koje je dotad tajio. To utječe na njegova sina, 18-godišnjeg Tonija, koji na njega više ne može gledati na isti način. Glavne uloge tumače Stojan Matavulj i Roko Sikavica, a film je nagrađen kao najbolji hrvatski film u programu Kockice Zagreb Film Festivala (2014.), dok je Sonja Tarokić osvojila Nagradu Jelena Rajković za najboljeg autora do 30 godina starosti na Danima hrvatskog filma.
 
Zvjerka je kratki igrani film autorice Daine O. Pusić (2015.), a govori o 75-godišnjoj Veri i njenoj stogodišnjoj majci Nadi koje žive u skromnom stanu u Zagrebu. Njihovu svađalačku, ali uhodanu svakodnevicu jednoga dana poremeti šišmiš koji se ugnijezdi ispod Nadinog kreveta. Glavne uloge ostvarile su Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica, a film je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, dok je na Zagreb Film Festivalu nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film u programu Kockice, a ovjenčan je nagradama priznanjima i na festivalima u Sofiji, Barceloni, SAD-u (Utah) i mnogim drugima. 
 
Kratkometražni film Piknik autora Jure Pavlovića (2015.) ostvario je izuzetno bogat festivalski život - prikazan na pedesetak festivala diljem svijeta, nagrađen je brojnim priznanjima od koji valja izdvojiti 'europskog Oscara' tj. Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.
 
Film Po čovika Kristine Kumrić (2016.) nastao je kao pobjednički projekt natječaja "Jedna slika iz Domovinskog rata" HAVC-a i Ministarstva branitelja. Po čovika nastao je po kratkoj priči "Povratak" Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Torontu, osvojio je brojna priznanja diljem svijeta, a glavne uloge igraju Janja Avdagić i Leonarda Živković.
 
Zvir redatelja Miroslava Sikavice nastao je 2016. godine, a govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. Glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban, a ovaj je film nagrađen posebnim priznanjem u 48. izdanju programa "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu. Film je nagrađen i brojnim drugim priznanjima; izdvajamo posebno priznanje žirija na Sarajevo Film Festivalu te Grand Prix na Filmskom festivalu u Quebecu.
 
U plavetnilo je nagrađivani kratkometražni film redateljice Antonete Alamat Kusijanović (2017.), koji je svojevrsni tematsko-stilski prethodnik njenog uspješnog dugometražnog prvijenca Murina. Svjetsku premijeru film U plavetnilo imao u je u programu Generation 14plus Berlinalea gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a nagrađen je i Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film. Riječ je o priči u čijem su fokusu trinaestogodišnja Julija i njezina majka koje, bježeći od obiteljskog nasilja, stižu na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Glavne uloge u filmu ostvarile su Gracija Filipović i Vanesa Vidaković Natrlin.
 
U 2017. realiziran je još jedan izuzetno uspješan kratki igrani film - riječ je o uratku Trešnje autorice Dubravke Turić, koji je također prikzan u canneskom programu "15 dana autora". Ova je filmska priča o odrastanju smještena u Dalmatinskoj zagori u kojoj naizgled bezbrižno ljeto njena malog junaka Jakova narušavaju napeti obiteljski odnosi, koji će u njemu izazvati emotivnu pobunu ali i osjećaj krivnje. Glavne uloge u filmu odigrali su Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader i Areta Ćurković.
 
Glumac Leon Lučev 2018. režirao je kratki film Malo se sjećam tog dana. Radnja filma zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. Njegovo vedro raspoloženje i igra savršenog domaćina prevarit će sve osim jedne osobe koja osjeća tešku buru emocija koje ključaju u Goranu. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Osim što je film režirao, Leon Lučev potpisuje i scenarij.
 
Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film The Stamp u režiji Lovre Mrđena (2019.) bio je izabran u finale studentskog Oscara kao jedan od osam najboljih filmova u kategoriji stranog igranog filma. The Stamp donosi priču o migrantu suočenom s hladnokrvnom birokracijom nepoznate zemlje dok pokušava dokazati srodstvo sa svojom mlađom sestrom i spriječiti da ih razdvoje. U glavnim ulogama pojavljuju se Elie Joseph Njeim i Ena-Sanan Hdagha, a u ostalim Nur Asfour, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Drvaš, Mohammed Abd Ali Abdulasattar i Frano Mašković.
 
Film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina priča je o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2021. te posebno priznanje žirija Kockica Zagreb Film Festivala 2021., a u filmu glume Tea Ljubešić, Nevena Šegota, Kristian Kovilić, Maruška Aras te Felix Cadot.
 
Kratkometražni igrani film Kazneni udarac Roka Bičeka (2021.) nastao je po motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, a govori o Matiji i Franji koji provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. U igri ih prekinu stariji dječaci, koji se počnu iživljavati nad Franjom. Matija ga pokušava zaštititi, ali ne uspijeva. Uloge u filmu nose Gabrijel Dolenec, David Ivanović, Karlo Žganec, David Šafarić, Simon Herperger, Jakov Feher i Radovan Kočila. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu.
 
Film Nije zima za komarce (2022.) zajednički su režirali Klara Šovagović i Josip Lukić te je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica kao najbolji film u domaćem programu Kockice. Suredatelj Josip Lukić nastupa u glavnoj ulozi mladića Karla (33) koji živi u maminom stanu u centru, radi od kuće i povremeno se druži s prijateljima tragajući za bliskošću i smislom. Pored Lukića, u filmu glume Paško Vukasović, Sunčica Ana Veldić, Mia Petričević i Yuliya Molina.
 
Kratkometražni film Snjeguljica (2022.), redateljski prvijenac glumice i scenaristice Lane Barić, u svom je bogatom festivalskom životu prikazan na pedesetak festivala diljem svijeta. Priča je to o Željki koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost. U filmu glume Lana Barić, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Marica Vidušić Vrdoljak, Neven Aljinović Tot, Mirej Đurović, Bruno Ott i Ema Ott.
 
Kako biste pogledali ove filmove, sve što je potrebno je ovog vikenda, od 17. do 19. studenog, doći na www.havc.hr i klikom pogledati naslov(e) po izboru. Uživajte!
 
Izvor: HAVC