Preskočite na glavni sadržaj

Grupna izložba ilustracija 'Neustrašive žene' otvara se u Zaprešiću

Grupna izložba ilustracija 'Neustrašive žene' bit će otvorena u četvrtak 1. prosinca s početkom u 19 sati u prostoru Vršilnice, Novi dvori/Zaprešić, u organizaciji Galerije Razvid / POU Zaprešić. 
vrijeme: 01.12.2022. - 14.12.2022.
mjesto: Zaprešić
Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a na otvorenju će se posjetiteljima obratiti i ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić. Izložbu će otvoriti voditeljica galerije Razvid Paula Bučar.
 
Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.
 
Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom "Neustrašive žene". Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba u prostoru Vršilnice ostaje otvorena do 14. prosinca 2022.
 
FB stranica projekta