Preskočite na glavni sadržaj

'Grad u Gradskoj': Nove park-šume

Sljedeća tribina 'Grad u Gradskoj' će se održati u utorak, 23. siječnja, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu 6, u Galeriji Kupola na 3. katu.
vrijeme: 23.01.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.kgz.hr/hr/

Nove park-šume
 
Park-šume osobito su važan segment zelene infrastrukture gradskih krajolika, a njihova je uloga još značajnija u kontekstu klimatske krize. Najveća zagrebačka nizinska šuma, Resnički gaj, ne samo da nije aktivirana kao javni prostor već nije ni istaknuta kao tema javnih razgovora. Uz tu i druge gradske stare i nove park-šume, na tribini će biti riječi i o zapadnom proširenju parka Maksimir, zelenom koridoru Medvednica - Sava u Mandlovoj, groblju kao krajobraznoj temi, budućim velikim parkovima u Travnom i Španskom, prijedlogu klimatskih parkova i parkova autohtonih vrsta, ali i bioraznolikostima gradskih prostora općenito i mogućnostima približavanja održivijim standardima i većim kvalitetama. Gošće su arhitektice Cvijeta Bišćević i Stanislava Odrljin.
(S. Š.)
 
Gosti: Cvijeta Biščević, Stanislava Odrljin Urednik i voditelj: Saša Šimpraga
 
Cvijeta Bišćević je arhitektica, permakulturna edukatorica i regenerativna dizajnerica, bavi se ekološki odgovornim i kontekstu prilagođenim dizajniranjem te razvojem projekata usmjerenih na obnavljanje okoliša, ublažavanje utjecaja klimatskih promjena i povećanje bioraznolikosti.
 
Stanislava Odrljin je arhitektica i krajobrazna arhitektica. Osobito je zainteresirana za stvaranje javnih prostora koji uključuju bioraznolikost. Suradnica je na projektima razvoja zelene infrastrukture gradova Barcelone i Dublina.
 
Program Grad u Gradskoj nastao je u suradnji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba te je podržan od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici.