Preskočite na glavni sadržaj

Goranski Cukrac u gostima: Zagreb

Tijekom mjeseca listopada Dijalektalni književni festival za djecu Goranski Cukrac otputovao je u Zagreb. U sklopu projekta 'Goranski Cukrac u gostima' Davor Grgurić i Natalija Mitrić gostovali su u dvije zagrebačke osnovne škole - OŠ Malešnica i OŠ Jure Kaštelana na Savici. 
vrijeme: 23.10.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

Zagrebački osnovnoškolci su ih oduševili - svojom otvorenošću, radoznalošću i željom za učenjem.

Na Malešnici su ih ugostili prof. Sanja Bosak i svi njezini šestaši. Razlog zašto su baš šestaši u Zagrebu bili publika je taj što šesti razredi u to vrijeme obrađuju hrvatske dijalekte pa se Goranski Cukrac odlično uklopio u njihovu nastavu hrvatskog jezika.
 
Drugi susret održan je na Savici, u OŠ Jure Kaštelana gdje ih je ugostila prof. Sanja Miloloža i njezini šestaši. Djeci su se jako svidjeli goranski dijalekti. Davor Grgurić upoznao ih je sa delničkim i lokvarskim, a Natalija Mitrić sa brodmoravičkim dijalektom. Posebno im se svidio dijalektalni kahoot kviz, kroz koji su se dotakli svih goranskih dijalekata, a u kojem su mogli osvojiti i nagrade - cukrace. No, nisu samo pobjednici kviza dobili slatke nagrade, svi su se na kraju osladili bombonima. To je već pravilo na svim književnim susretima Goranskog Cukraca.
 
Svi koji žele osjetiti malo atmosfere sa susreta, koja je bila odlična, mogu posjetiti Facebook stranicu Goranskog Cukraca .
 
- Zagrebački osnovnoškolci primili su nas izvan naših, vrlo optimističnih očekivanja, i dali nam krila za nastavak projekta Goranski Cukrac u gostima, i za upoznavanje svih učenika u Hrvatskoj sa goranskim dijalektima - rekla je Natalija Mitrić, idejna začetnica Goranskog Cukraca i voditeljica Fabulusa - udruge za promicanje priče koji je organizator festivala.
 
Pokrovitelji Goranskog Cukraca su Ministarstvo kulture i medija i Općina Brod Moravice a medijski pokrovitelji  i ove su godine Novi list i Radio Gorski kotar.